Marine Le Pen är en av många EU-politiker som inte vill ta upp ämnen som tillgång till säker abort och våld mot kvinnor i EU-parlamentet. Foto: TT

EU-parlamentet röstar ner resolution om abort

Publicerad

Abort och sexualundervisning ska man inte prata om i EU. Det tycker en stor del av EU-parlamentets konservativa efter att tillsammans med extremhögern ha satt stopp för en resolution om sexuell hälsa.

Jublet var stort hos bland andra Jean-Marie och Marine Le Pen från Nationella fronten i Frankrike när parlamentet vid lunchtid på tisdagen röstade om resolutionen.

I stället för flera sidors text om sexuell och reproduktiv hälsa, tillgång till säker abort, våld mot kvinnor och homosexuellas rättigheter så var det en betydligt mer kortfattat text som vann ledamöternas gillande. Med 334 röster mot 327 konstateras i princip endast att det här är frågor som medlemsstaterna själva bestämmer över. Punkt slut.

– Det är en skam att ett par röster, hyckleri och fientlighet mot fritt tänkande ska vinna över kvinnors rättigheter. Skrik om ni vill, men jag är inte rädd för er! sade en rejält upprörd Edite Estrela, portugisisk viceordförande i parlamentets jämställdhetsutskottet.

Även svenska ledamoten Anna Hedh (S) kokade av ilska.

– Det är förfärligt. Det här var en rapport som handlade om viktiga frågor som medlemsstaterna bör ta i beaktande – inte en lagstiftning, ingenting sådant. Och detta röstar man ner! Åh, jag är så förbannad! osade Hedh i telefon till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.