EU-pass kritiseras efter mord i Dubai

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på Hamasledaren Mahmud al-Mabhuh i Dubai har fått EU:s utrikesministrar att samlas bakom en skarp protest.

-Vi är mycket bekymrade över att europeiska pass. . .kan användas på olika sätt i olika syften, sade Spaniens utrikesminister Miguel Angel Moratinos på måndagen.

Utrikesministrarna enades sedan om ett ”kraftfullt fördömande” av att pass och kreditkort förfalskats i EU-medborgares namn.

Misstankar mot Mossad

Misstankarna riktas – från polisen i Dubai uttryckligen – mot den israeliska säkerhetstjänsten Mossad, som både har begått mord i utlandet förr och använt sig av falska pass.

al-Mabhuh var också en svuren fiende till Israel. Han beskrivs som en av grundarna till islamiströrelsen Hamas väpnade gren Izz al-Din al-Qassam och ansvarig för dess vapenanskaffning.

Manas samarbeta

Israel har inte bekräftat något ansvar för mordet i Dubai, men israeliska sändebud har kallats in för samtal i alla de fyra länder som är direkt berörda som passutgivare.

Elva personer har med hjälp av övervakningskameror pekats ut som skyldiga. De hade pass utfärdade av Frankrike, Irland, Storbritannien och Tyskland. Men de flesta av de namngivna medborgarna tycks ha fått sina identiteter kapade.

EU-uttalandet pekar inte ut Israel med namn, men den brittiske utrikesministern David Miliband uppmanar nu Israel att samarbeta ”fullt ut” i utredningen av mordet.

Från Israels utrikesminister Avigdor Lieberman, som under måndagen skulle träffa flera av EU-ministrarna, kom ett uttalande om att det ”inte finns några bevis” för att Israel var inblandat.

Märkliga turer

Flertalet av de riktiga passinnehavarna är personer som också är israeliska medborgare och bosatta i Israel, bland dem sex britter som intervjuats och sagt att de inte haft med komplotten att göra.

Men nya frågetecken har rests kring det tyska passet i utredningen.

Enligt nyhetsmagasinet Der Spiegel var det passet inte förfalskat. Den utpekade mannen tycks också plötsligt ha försvunnit, rapporterar den israeliska tidningen Yediot Aharonot. Hans namn har plockats ned från en kontorsskylt i Tel Aviv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.