Enligt The Guardian kan en EU-ledd markinsats i Libyen bli aktuell för att sätta stopp för de människosmugglare som opererar från landet. Bilden på en kustbevakningsfartyg som släpper av migranter från Libyen på italienska Sicillien. Foto: TT

EU presenterar flyktingförslag

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen presenterade i dag fler detaljer om sitt förslag om hur flyktingar ska omlokaliseras till fler länder.

Kommissionen föreslår omflyttning av 40.000 asylsökande som i dag finns i Grekland och Italien. De asylsökande ska komma från Syrien och Eritrea – för övriga grupper anses chansen att de ska få asyl vara för liten.

EU-kommissionen vill använda en särskild nödparagraf i EU:s grundfördrag, Lissabonfördraget, en paragraf som gäller vid stora  flyktingvågor.

EU och migrationspolitiken

Kommissionen vill införa en modell där personerna fördelas i enlighet med medlemsländernas folkmängd och rikedom – men också med beaktande av hur stor arbetslösheten är och hur många asylsökande och kvotflyktingar som länderna redan har tagit emot. Det gör exempelvis att Sveriges andel av de gemensamt fördelade blir relativt liten.

Tyskland och Frankrike tar störst ansvar

Sverige skulle enligt förslaget ta emot 821 personer som idag finns i Italien och 548 från Grekland. Detta utöver de som i dag kommer dirket till Sverige och söker asyl här.

Tyskland och Frankrike skulle ta största andelen enligt förslaget.

Förslaget ska diskuteras av medlemsländernas regeringar och måste antas med kvalificerad majoritet för att gå igenom.

– EU-kommissionen fick hårt motstånd från flera regeringar för ett par veckor sedan när huvuddragen i en kvotflördelning av flyktingar presenterades. Att man i dag fortsätter med detaljerade förslag och större antal flyktingar än vad som tidigare nämnts visar att kommissionen anser att det verkligebn är ett katastrofläge och att EU-kommissionen vill ta strid med medlemsländernas regeringar för att få något gjort, säger SVTs reporter Rolf Fredriksson på plats i Bryssel.

Dagens förslag ären uppföljning till den nya strategi som kommissionen presenterade för ett par veckor sedan.

Då meddelades att kommissionen vill fördela 20.000 kvotflyktingar – det vill säga de särskilt utsatta personer som FN:s flyktingorgan UNHCR väljer ut på plats i olika flyktingläger.

Diskussionerna fortsätter

Närmast fortsätter diskussionerna vid ett möte med ländernas migrationsministrar i Luxemburg i mitten av juni. Om tillräcklig majoritet finns kan asylfördelningssystemet börja användas från någon gång i sommar.

Kommissionen föreslår att systemet ska vara bindande för medlemsländerna – även om Storbritannien, Irland och Danmark på grund av olika undantag har möjlighet att stå utanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU och migrationspolitiken

Mer i ämnet