Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det ligger i både EU:s och Ungerns intresse att lösa konflikten, enligt Europakorrespondent David Boati. Foto: TT/SVT

EU rekommenderar att frysa miljarder i stöd till Ungern

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen rekommenderar rådet att cirka 7,5 miljarder euro i stöd till Ungern dras in. Detta på grund av oro över misskötsel av medel i det hårt kritiserade medlemslandet, rapporterar AP.

Europeiska unionens verkställande gren, EU-kommissionen, föreslog under söndagen budgetskyddsåtgärder i syfte att ”säkerställa skyddet av EU:s budget och EU:s ekonomiska intressen” mot brott mot rättsstatsprincipen, ett av unionens grundläggande värden, i medlemslandet Ungern.

EU drar åt tumskruvarna

I nästan ett decennium har EU-kommissionen anklagat Ungerns premiärminister Viktor Orbán för att avveckla demokratiska institutioner i landet, ta kontroll över media och inskränka minoriteters rättigheter. I veckan röstade EU-parlamentet även igenom ett fördömande där man slog fast att Ungern inte längre kan ses som en fullvärdig demokrati, utan snarare en ”parlamentarisk autokrati”. Alla de närvarande svenska ledamöterna utom två, Charlie Weimers (SD) och Peter Lundgren (partilös, tidigare SD) röstade för.

– Jag anser att det är en förolämpning mot en ungersk person om någon ifrågasätter Ungerns förmåga till demokrati, svarade Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó på en pressträff.

EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn säger att man, trots åtgärder som Ungern redan har föreslagit för att komma till rätta med bristerna, har föreslagit indragen finansiering till landet om cirka 7,5 miljarder euro.

”Dagens beslut är ett tydligt bevis på kommissionens beslutsamhet att skydda EU:s budget och att använda alla verktyg som står till vårt förfogande”, säger Hahn i ett pressmeddelande.

”Inte någon allmän bestraffning”

– Det har gnisslat länge mellan Bryssel och Budapest, konstaterar SVT:s korrespondent David Boati i SVT Nyheter Direkt.

Enligt honom är det första gången som EU-kommissionen hotar skarpt med att använda denna ”demokratimekanism”.

– Den är inte någon allmän bestraffning för olämpligt beteende från Bryssel utan det ska finnas en tydlig koppling, att EU-medel, alltså europeiska skattebetalares pengar, riskerar att gå till verksamheter som är odemokratiska eller korrupta.

Rådet, det vill säga de 27 medlemsländerna, har nu en månad på sig att med kvalificerad majoritet besluta om åtgärderna ska antas.

– Sen öppnar kommissionen också för att Ungern fortfarande har en chans, att visa resultat, göra reformer så att man kan dra tillbaks det här, säger Boati.

Ungern har fram till den 19 november på sig att komma med svar på unionens farhågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.