Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad skulle man kunna kalla vegetarisk korv om den inte får heta ”korv”? – Ett vanligt historiskt korv-ord är ju ”slang”, konstaterar måltidsforskaren och mathistorikern Richard Tellström. Foto: TT

EU ska rösta om vegobiffens framtid

Uppdaterad
Publicerad

Sojakorv, bönburgare och grönsaksbiff kan snart vara ett minne blott. På onsdag ska EU-parlamentet ta ställning till om vegetariska produkter ska få marknadsföras med namn som för tankarna till kött.

– Generellt sett i mathistorien så har mat varit väldigt svårt att skydda i beteckningar, recept är till exempel inte upphovsrättsskyddade, säger mathistorikern Richard Tellström.

I fjol enades Europaparlamentets jordbruksutskott om ett nytt förslag att förbjuda producenter av växtbaserade produkter att använda ord som traditionellt associeras med kött. Det kan nämligen förvirra och vilseleda konsumenterna, resonerar utskottet.

Om parlamentet röstar för förslaget, och i ett nästa steg även ministerrådet, kommer bland annat sojakorven, quornfärsen och vegoburgaren tvingas byta namn.

I flera länder, däribland Frankrike och Spanien, har man redan infört ett förbud mot köttklingande namn på växtbaserat, men kritikerna menar att ett förbud för hela EU skulle slå hårt mot den växande vegetariska industrin.

Svårt att skydda mat 

Enligt en studie av Europeiska konsumentorganisationen (BEUC) anser drygt 20 procent av konsumenterna att namn som associeras med kött ska förbjudas. En majoritet tycker att produkterna kan marknadsföras med ord som ”korv” och ”burgare” så länge det tydligt framgår att de är vegetariska.

Mathistorikern Richard Tellström menar att det generellt sett har varit svårt att skydda mat i beteckningar.

– Recept är till exempel inte upphovsrättsskyddade. Man kan väl säga att det är ett exempel på att man inte är helt i linje med hur verkligheten är, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer