– Min hälsning till Amerika är att lär er att uppskatta era vänner – för ni har inte så många, säger EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk, inför Trumps besök. Foto: Frederick Florin, AFP/TT

EU till Trump: Glöm inte vem som är din vän

Uppdaterad
Publicerad

Den europeiska nervositeten är stor inför vad USA:s president Donald Trump ska hitta på vid veckans Nato-toppmöte i Bryssel. Glöm inte bort vem som är din vän, låter den skarpa maningen från EU.

Av Natos 29 medlemsländer är 22 samtidigt medlemmar i EU. Och bland många av dem har oron vuxit allt mer över vad de styrande i Vita huset egentligen tycker om samarbetet över Atlanten.

USA:s president har i allt hårdare ordalag klagat på att många europeiska Nato-medlemmar inte uppfyller försvarsalliansens målsättning om att lägga minst motsvarande två procent av sin BNP på försvaret. Handelsrelationerna är samtidigt minst sagt gnisslande med allehanda tullhot.

”Uppskatta era vänner”

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk vänder sig därför direkt till namnen Trump inför det Nato-toppmöte som inleds i morgon.

– Käre president Trump: Amerika har inte och kommer inte att få en bättre allierad än Europa. Min hälsning till Amerika är att lär er att uppskatta era vänner – för ni har inte så många, säger Tusk då han och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker skriver på ytterligare ett fördjupat samarbetsavtal med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Europa var först ut att svara på när USA attackerades den 11 september (2001). Europeiska soldater har slagits sida vid sida med amerikanska i Afghanistan. 873 europeiska soldater har offrat sina liv – inklusive 40 från mitt eget hemland, Polen, betonar Tusk.

Möter Putin

EU-basen skickar även med en rak maning inför Trumps inplanerade träff med Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors på måndag.

– Det är alltid värt att veta vem som är din strategiska vän och vem som är ditt strategiska problem, säger Tusk i Bryssel.

Nato-toppmötet i Bryssel

De 29 Nato-ländernas stats- och regeringschefer samlas i försvarsalliansens nya högkvarter i Bryssel för toppmöte under onsdagen och torsdagen. Toppmötet är det ordinarie möte som hålls vartannat år i något av medlemsländerna. De senaste åren har ledarna mötts i Newport i Wales 2014 och i Warszawa 2016. I fjol hölls dessutom ett mindre extra-möte i Bryssel, med anledning av Donald Trumps tillträde som ny president i USA.

Under onsdagen möts Nato-ledarna först internt och sedan tillsammans med sina samarbetsländer, däribland Sverige som representeras av statsminister Stefan Löfven (S).

Under torsdagen hålls ett inledande möte med ledarna från Ukraina och Georgien, följt av ett möte inom ramen för den Nato-ledda insatsen i Afghanistan.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.