EU:s Barroso lovar kvarts miljard till flyktinghjälp

Uppdaterad
Publicerad

En vecka efter flyktingkatastrofen vid Lampedusa träffades EU-kommissionens ordförande och den asylansvariga kommissionären Cecilia Malmström i dag på ön.

EU:s ordförande José Manuel Barroso lovade idag ett akutstöd på 30 miljoner euro för att hjälpa Italien ta hand om de nyanlända flyktingarna.

–Det går inte an att EU fortsätter att acceptera att de här människorna kommer till Europa på det här förfärliga sättet. Så vi kommer att be honom om nya asylregler, sade Lampedusas borgmästare Giusi Nicolini till Reuters inför besöket.

Båtkatastrof utanför Lampedusa

274 personer – huvudsakligen eritreaner – har hittills hittats döda efter att deras fartyg förliste utanför ön.

Lidandet i Syrien ohyggligt

Flyktingsituationen runt Europa togs även upp under en debatt i EU-parlamentet i morse om situationen i Syrien.

-Det mänskliga lidandet i Syrien är ohyggligt. Det är hög tid att visa att europeisk solidaritet existerar. Och det gör man bäst genom att erbjuda skydd till kvotflyktingar från de stora lägren, sade svenska ledamoten Cecilia Wikström (FP) i debatten.

Liksom flera andra debattörer argumenterade Wikström också för att hålla en europeisk konferens om flyktingsituationen i Syrien, för att få medlemsstaterna att bättre dela på börden.

Demonstranter mötte upp

Aktivister och demonstrerande lokalbefolkning mötte Barroso och Italiens premiärminister Enrico Letta när de anlände till Lampedusa.

-Mördare! Vanära, skrek demonstranterna som samlats vid öns flygplats inför männens ankomst, rapporterar AFP.

-De borde skämmas. De skulle ha löst det här humanitära problemet, sade en demonstrant som stod vid flygplatsens staket.

”Fler bör följa Sveriges exempel”

Statsminister Fredrik Reinfeldt efterlyser breda lösningar i EU för att ta emot olika typer av flyktingar och migranter och undvika katastrofer likt den vid Lampedusa.

-Sverige är faktiskt ett exempel på att det finns breda legala möjligheter. Vi har arbetskraftsinvandring för dem som söker sig till Sverige att få ett jobb. Vi har kvotpliktssystemet som vi lever upp till, som möjliggör vidarebosättning. Vi har asylsystem som så att säga står redo för prövning. Flera av EU:s medlemsländer har inte detta, eller lever inte upp till sina åtaganden, säger Fredrik Reinfeldt.

TT: Bör fler länder följa Sveriges exempel?

-Ja, det tycker jag är det givna svaret. Dessutom bör det återspegla ett Europa som behöver arbetskraft. Ibland så beskrivs det naturligen som att vi ska stå öppna för människor som söker asyl, det tycker jag är en självklarhet. Men vi ska också säga att stora delar av Europa kommer i framtiden att behöva arbetskraft. Vi har åldrande befolkningar, vi har bara 25 procent av världens tillväxt som produceras i Europa men vi har 50 procent av välfärdskostnaderna. Det är inte en hållbar ekvation om vi inte får in fler på arbetsmarknaderna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båtkatastrof utanför Lampedusa

Mer i ämnet