Spaniens premimärminister Pedro Sanchez och Sveriges statsminister Stefan Löfven på toppmötet i Bryssel den 17 juli 2020. Foto: Stephanie Lecocq via AP

Sverige efter sju timmars förhandling om coronastöd: ”Vi står långt ifrån varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Åsikterna går isär om det coronastöd och den nya långtidsbudget som EU:s stats- och regeringschefer samlats för att försöka slå fast.

– Det är svåra frågor. Vi står långt ifrån varandra, säger statssekreterare Paula Carvalho Olovsson till Aktuellt efter sju timmars förhandlingar i Bryssel.

Det är första gången sedan februari som de 27 medlemsländernas stats- och regeringschefer träffas fysiskt för att diskutera.

Det de diskuterar är ett förslag om en långtidsbudget för åren 2021 till 2027 på 1 074 miljarder euro, kombinerat med ett särskilt stöd för coronadrabbade länder och verksamheter på ytterligare 750 miljarder.

Lån eller bidrag

Stats- och regeringscheferna diskuterar om stödet till återhämtning ska vara i form av lån eller bidrag, vem som ska få stöd, hur stort stödet ska vara och hur länge det ska betalas ut.

– Det är svåra frågor. Vi står långt ifrån varandra, säger statssekreterare Paula Carvalho Olovsson till Aktuellt efter sju timmars förhandlingar på fredagen.

Liten grupp med Sverige

Sverige tillhör de mest negativa till förslaget. Löfven har slagit sig ihop med Danmark, Österrike och Nederländerna med krav om att skära i budgeten och göra coronastödet till lån, snarare än bidrag. 

Sverige har krävt att stödet ska ge som lån inte som bidrag. Hur går det på den fronten?

– Det är fortsatt viktigt för oss. Det är en knäckfrågorna som jag väntar att de kommer att fortsätta diskutera en bit in på kvällen och kanske natten, säger statssekreterare Paula Carvalho Olovsson och fortsätter:

– Det är väldigt många som tycker att det ska finnas bidrag också så det är svårt.

Nya förslag under middagen

Den svenska EU-avgiften skulle öka med omkring tio miljarder kronor om året, om det kompromissbud som nu ligger på bordet skulle gå igenom.

Under middagen cirkulerade nya förslag, dels om hur coronastödet ska fördelas mellan länderna, dels om hur medlemsländerna ska få insyn och möjlighet att påverka hur pengarna ska användas. Det sistnämnda är ett krav som Nederländerna har drivit hårt.

Diskussionerna avbröts senare och återupptas på lördag kl 11, twittrade Barend Leyts, presstalesperson för Europeiska rådets ordförande Charles Michel.

Tysklands förbudskansler Angela Merkel och Europeiska rådets ordförande Charles Michel hälsar på varandra vid toppmötet i Bryssel den 17 juli 2020. Franrikes president Emmanuel Macron och Finlands premiärminister Sanna Marin ser på. Foto: Stephanie Lecocq via AP

Fakta: Toppmötet i Bryssel

Veckans EU-toppmöte är det första med de 27 medlemsländernas stats- och regeringschefer på plats i Bryssel sedan coronapandemin bröt ut på allvar.

Av hälsoskäl får ledarna ta med sig betydligt färre medarbetare än normalt. Inga journalister får heller vara på plats i mötesbyggnaden.

I stället hålls alla presskonferenser antingen via nätet eller i medlemsländernas egna lokaler runt om i Bryssel.

Mötet leds som vanligt av EU:s permanente rådsordförande Charles Michel. Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen finns på plats hela tiden, medan EU-parlamentets talman David Sassoli endast får vara med under sitt inledningsanförande till deltagarna.

Utöver budgeten väntas också kortare diskussioner om Turkiets beslut att göra Hagia Sofia-muséet till en moské igen samt läget kring olika interna reserestriktioner med anledning av coronasmittan.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.