Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron i korridorerna under EU-toppmötet i Bryssel. Foto: Kenzo Tribouillard/AP/TT

EU-toppmötet avbryts – ingen enighet om budget

Uppdaterad
Publicerad

EU-länderna kan ännu inte enas om nästa långtidsbudget. Veckans toppmöte avbryts utan enighet.

– Det har gjorts vissa framsteg men tyvärr står vi fortfarande långt ifrån varandra, säger Sveriges statsminister Stefan Löfven under en pressträff.

Fiasko blev till sist resultatet efter mer än ett dygns möte i Bryssel.

Strax efter klockan 19 på fredagskvällen kom besked om att toppmötet avbryts utan uppgörelse.

– De senaste veckorna och senaste dagarna har vi arbetat väldigt hårt för att försöka nå en uppgörelse. Olyckligtvis har vi i dag upptäckt att det inte går att nå. Vi behöver mer tid, säger EU:s permanente rådsordförande Charles Michel på sin presskonferens.

”Det tar sin tid”

Hur arbetet med långtidsbudgeten går vidare är ännu oklart.

– Vi kommer nu att se framöver hur vi kan arbeta med det här ämnet för att få fram enighet i rådet (bland EU:s stats- och regeringschefer), säger Michel.

-Vi måste ha lite informella konsultationer de närmaste dagarna eller veckorna för att se vad som är det bästa sättet att arbeta på. Allt ligger fortfarande på bordet. Jag är övertygad om att om vi fortsätter med en respektfull dialog så är det möjligt att nå en uppgörelse, säger den belgiske förre premiärministern.

– Arbetet går oavbrutet vidare. Vi vet att vi har en ganska lång sträcka framför oss för att nå enighet, säger i sin tur EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

– Det här är demokrati. Vi har 27 olika medlemsländer med 27 olika intressen. Jag tror att det är en bra tradition i en demokrati att man debatterar olika åsikter och olika fokus som läggs fram. Och det tar sin tid, säger von der Leyen på presskonferensen.

Löfven: ”Finns gränser”

Sverige har tillhört de länder som varit mest skeptiskt mot liggande budgetförslag. Tillsammans med Nederländerna, Österrike och Danmark anser Sverige att utgiftstaket är för högt. Men inte heller de många medlemsstater som vill slå vakt om EU:s jordbruks- och regionalstöd, till exempel Polen, Ungern och Spanien, är nöjda.

– EU är viktigt för Sverige. För säkerhet, trygghet, ekonomi och jobben. Vi ska naturligtvis göra vår del för verksamheten, men det finns gränser. Jag kan inte acceptera att EU-avgiften ska ökas så drastiskt för Sveriges del. Det är också så att vi behöver pengar till att säkra en bra välfärd, säger Stefan Löfven.

Storleken på EU:s långtidsbudget för 2021–2027 är en av de stora stötestenarna. EU:s ordförande Michel har i sitt nu liggande förslag satt utgiftstaket på 1 095 miljarder euro. Det kan jämföras med taket på 1 083 miljarder euro för 2014-2020. I den siffran är de stöd som Storbritannien fått innan landet lämnade EU exkluderade.

Det som gör budgetförhandlingarna extra svåra denna gång är att britterna lämnar ett stort hål i finansieringen av EU:s budget efter sig. De betalade in 60–70 miljarder mer årligen än vad de fick tillbaka i form av EU-stöd. Frågan är nu vems pengar som ska fylla det hålet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.