EU utropat till ”HBTQ-frihetszon”

Publicerad

Med en överväldigande majoritet röstade europaparlamentet idag för att utropa EU till en ”frihetszon” för hbtqi-personer. En markering mot ökad homofobi i vissa EU-länder. Kritiker menar att unionen borde ”lugna ner sig”.

492 parlamentariker röstade för och 141 emot. Beslutet kan ses som ett svar på tendenser till ökad homofobi på flera håll i unionen, bland annat de ”htbq-fria” zoner som utropats i vissa delar av Polen. I helgen pratade Ungerns premiärminister Orbán om ”hbtq-galenskapen” som präglar EU.

– Det handlar om att stå upp för grundläggande värden som hotas just nu. hbtq-rättigheter hotas i länder som Ungern och Polen. I Polen har man ju till och med hbtq-fria zoner, säger EU-parlamentarikern Evin Incir (S).

”Absurt”

Alla håller dock inte med. Ryszard Legutko, från Polens konservativa regeringsparti Lag och rättvisa (PIS) kallar frizonsutropandet för ”absurt” och manar parlamentet att ”lugna ner sig”.

Bulgariske Angel Dzjambazki går ännu längre.

– Ni ska veta att avvikande sexuella metoder och hbtqi-ideologi kan och kommer att öppna dörren till övergrepp mot barn och pedofili och vi kommer aldrig att tillåta det, sa Dzjambazki, från ytterhögerpartiet IMRO, i EU-parlamentets debatt.

Andra är inte lika drastiska, men menar att EU inte ska lägga sig i vad man kallar ländernas interna angelägenheter.

”Ett löfte att intensifiera arbetet”

Att EU blir en ”frihetszon” är en symbolisk handling som inte får några omedelbara konkreta konsekvenser. De som röstade för hoppas att det på lite längre sikt ska leda till förändringar.

-Det handlar om ett löfte att intensifiera arbetet för hbtq-rättigheter, att inte bara prata, men också implementera alla beslut som vi faktiskt har tagit. Vi har en hbtq-resolution, vi har en jämställdhetsresolution med intersektionellt perspektiv, säger Evin Incir (S)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.