EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Foto: AP/TT

EU: Vi står bakom Iranavtalet

Uppdaterad
Publicerad

EU kommer att fortsätta försvara kärnenergiavtalet med Iran, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Uttalandet kommer efter det att USA:s tillträdande president Donald Trump i en intervju med brittiska The Times och tyska Bild upprepat sin kritik mot avtalet.

– Det är ett bevis för att diplomati fungerar... EU kommer att fortsätta arbeta för att detta extremt viktiga avtal respekteras och implementeras, framför allt av säkerhetsskäl, säger Mogherini.

Avtalet går i grova drag ut på att det internationella samfundet lyfter sina sanktioner mot Iran i utbyte mot garantier att landet inte kommer att skaffa kärnvapen. Donald Trump har vid upprepade tillfällen sagt att han tycker att överenskommelsen var fel.

– Den nya administrationen i USA kan inte dra sig ur avtalet. Kärnenergisamtalen med USA är över och vi har ingenting i övrigt att diskutera, sade Irans vice utrikesminister Abbas Araqchi på söndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.