I Colorado utvinns naturgas med fracking-metoden. Foto: TT.

EU vill ha skiffergas från USA

Uppdaterad
Publicerad

En läcka avslöjade i veckan att EU:s frihandelsförhandlare vill kunna köpa mer skiffergas från USA. Miljöorganisationer kritiserar och säger att det tränger undan mer miljövänlig och förnybar energi.

Det var tidningen Washington Post som publicerade ett internt dokument från EU:s frihandelsförhandlingar med USA.

Efter Ukraina-krisen vill EU:s ledare minska energiberoendet av Ryssland. USA har idag begränsningar för export av råolja och gas och EU:s förhandlare vill att det i ett nytt frihandelsavtal skrivs in en lagligt bindande skyldighet för USA att exportera gas till Europa.

Ökar fracking-boomen

Olika miljöorganisationer i USA anser att om EU-länderna vill ha ökad tillgång till amerikansk naturgas så skulle det förstärka boomen för den omstridda fracking-metoden, som miljöorganisationerna motsätter sig.

Inom EU-kommissionen i Bryssel bekräftar man att EU:s förhandlare vill ha med energi och energisamarbete i det nya handelsavtalet, men kommissionen vill inte gå in närmare på hur det ska utformas.

MP motståndare

Svenska miljöpartiet hör till motståndarna till ett sådant här avtal.

– Vi är dels motståndare till fracking, säger EU-parlamentarikern Max Andersson (MP). Men vi är också rädda för att Europa kan översvämmas av billig amerikansk skiffergas som gör det svårare för förnybar energi.

Fracking också i EU?

Inom EU fruktar flera miljöorganisationer också att multinationella energibolag ska kunna använda föreslagna regler i avtalet om investeringsskydd för att i skiljedomstol tvinga fram tillstånd för utvinning med fracking också inom EU. Organisationerna Attac i Frankrike och Jordens vänner säger att de fruktar att frihandelsavtalet ska användas för att driva fram fracking i Europa.

Fracking – en metod för utvinning av naturgas. Vatten och kemikalier pumpas ner i skifferlager där då uppstår sprickor som gör att man kan pumpa upp naturgas. Enligt kritiker kan detta förorena grundvatten och även leda till andra miljöproblem. I USA har fracking lett till kraftigt ökad tillgång på naturgas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer