Den norske terroristen Fjotolf Hansen, tidigare Anders Behring Breivik Foto: AP/TT

Europadomstolen tar inte upp Breiviks fall

Uppdaterad
Publicerad

Terroristen Anders Behring Breivik får avslag på sin överklagan till Europadomstolen efter att han har stämt norska staten för brott mot mänskliga rättigheter. Beslutet kommer inte att omprövas, skriver domstolen.

77 människor dog den 22 juli 2011, i vad som kom att bli en av de mörkaste dagarna i Norges historia. Många av dem som dödades på ön Utöya var barn i tonåren.

Terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik, som bytt namn till Fjotolf Hansen, avtjänar nu sitt straff, 21 års så kallad förvaring. Men han anser att isoleringen under tiden i fängelse strider mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter och har därför stämt norska staten.

Europadomstolen: Beslutet slutgiltigt

Nu meddelar Europadomstolen att de inte kommer att ta upp fallet.

”I sitt beslut fann domstolen att dess granskning av ärendet inte avslöjade några överträdelser av konventionen och avslog ansökan”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Domstolen meddelar också att beslutet är slutgiltigt.

”Mer humant att skjuta mig”

Breivik har stämt staten för brott mot artikel 3 och 8 i Europakonventionen, som tar upp skydd mot tortyr och respekt för privatliv.

Fallet har redan prövats i Norge. Tingsrätten ansåg att Breivik delvis hade rätt i sina argument gällande isoleringen, men i hovrätten förlorade han.

– Det hade varit mer humant att skjuta mig än att behandla mig som ett djur, så som man gjort under fem år, sade Breivik när rättegången inleddes i tingsrätten 2016.

  • Anders Behring Breivik har efter domen 2012 suttit isolerad i fängelset. Först på Ila-anstalten utanför Oslo och de senaste åren på högsäkerhets-anstalten i Skien ca 15 mil söder om Oslo.
  • På förmiddagen den 22 juli 2011 åkte han till regeringskvarteren i Oslo i en skåpbil lastad med en bomb gjord av konstgödsel. Den bomben dödade åtta personer och flera skadades allvarligt samtidigt som ett helt kvarter förstördes vid detonationen.
  • Breivik åkte därefter ut till ön Utöya där Arbeiderpartiets ungdomsavdelning hade sitt årliga sommafirande. Utklädd till polis låtsades han vara där på grund av attentatet i Oslo och lyckades ta sig över till ön.
  • Väl på ön börjar han besinninglöst skjuta de människor han stöter på. De flesta han dödar är ungdomar i tonåren. Totalt dödar han 69 människor på ön den dagen och flera av de som överlevde har fortfarande allvarliga skador efter attacken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Breivik stämmer norska staten

Mer i ämnet