Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT var på plats vid det gigantiska huvudkontoret i Europas näst största hamn i Antwerpen, där EU nu lanserat den ”Europeiska hamnalliansen”. Foto: SVT.

Europas hamnar enas mot droghandeln

Uppdaterad
Publicerad

Europas stora hamnar gör gemensam sak mot knarkmaffian. En allians på EU-nivå ska sprida erfarenheter och kunskaper om smugglarna.

– Vi har ett enormt stort problem, varnar EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson vid allianslanseringen i Antwerpen.

I det eleganta hamnkontoret i Europas näst största hamn finns ministrar och hamndirektörer från allt från Gdansk till Algeciras på plats.

Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M) har med sig hamncheferna Bart Steijaert från Helsingborg och Göran Eriksson från Göteborg för att ansluta sig till EU:s nya hamnallians.

– Det krävs ett nätverk för att bekämpa ett nätverk, konstaterar EU-kommissionens Ylva Johansson, som är en av initiativtagarna bakom alliansen.

Samarbete även i Ecuador

Tanken är att både hamnar och myndigheter ska kunna utbyta information och erfarenheter, om allt från säkerhetssystem till hur man hanterar hot och korruption.

– Alla relevanta frågor som rör brottsbekämpning och säkerhet runt våra hamnar kommer nu att diskuteras och hanteras på ett väldigt praktiskt och operativt sätt mellan både medlemsländer, EU:s institutioner, våra myndigheter och privata aktörer, säger Gunnar Strömmer (M).

Samarbetet ska även beröra de länder varifrån narkotikan smugglas. EU-personal ska exempelvis inspektera hamnen i Guayaquil i Ecuador – som tagit över som en av Latinamerikas främsta utkörsportar för kokain – för att hjälpa dem med säkerheten.

hamnarna som ingår i den europeiska hamnalliansen:

Algeciras (Spanien)

Antwerpen-Brygge och Gent (Belgien)

Dunkerque, Le Havre, Marseille, Paris och Rouen (Frankrike)

Gdansk (Polen)

Göteborg och Helsingborg (Sverige)

Hamburg (Tyskland)

Klaipeda (Litauen)

Monfalcone och Trieste (Italien)

Rotterdam och Vlissingen (Nederländerna)

Varna (Bulgarien)

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.