Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU försöker bryta Kinas solcellsdominans. Hör mer om hur i klippet. Foto: SVT Arkiv

Europas solcellsindustri vill bryta Kinaberoendet

Publicerad

Svenska solkraftsanläggningar producerade rekordmycket el till nätet under juni månad. Men merparten av solcellerna i såväl Sverige som i övriga Europa är tillverkade i Kina. Nu jobbar EU med att bryta det här beroendet och stärka den europeiska solcellstillverkningen.

Evolar i Uppsala är ett av bara en handfull svenska företag inom solcellsindustrin. De säljer produktionsanläggningar för tillverkning av så kallade tandemsolceller, en produkt som fångar upp mer solljus än vanliga kiselsolceller.

– På Evolar utvecklar vi en solcellsteknik som bygger på att vi tillför ett andra solcellsskikt av perovskit, vanligtvis ovanpå en kiselsolcell, säger Evolars vd Mats Ljunggren.

Ska stärka konkurrensen

Just den här sortens tandemsolceller nämns av EU-kommissionen som en av de innovationer som kan stärka konkurrenskraften hos den europeiska solcellsindustrin. Den hade sina glansdagar för omkring 15 år sedan. I värmländska Glava jobbade då 300 anställda på Nordens största solcellsfabrik.

Men kort därefter tog Kina över globalt, och står nu tillsammans med Taiwan för över 70 procent av världens solcellstillverkning. Fabriken i Glava var en av många i Europa som fick stänga. I dag, efter Rysslands anfall av Ukraina, har vårt importberoende av kinesiska solceller hamnat i nytt ljus.

– EU har lanserat en strategi, REpowerEU, för att snabbt minska importberoendet av fossila bränslen från Ryssland. Inom den här strategin är utbyggnaden av solkraften en hörnsten, säger Johan Lindahl, generalsekreterare för den europeiska solcellsindustrins branschorganisation European solar manufacturing council (ESMC).

Finns risker

Målet att producera mer el från solenergi i Europa bär med sig nya risker, om man inte samtidigt skalar upp tillverkningen av solceller inom EU, menar Johan Lindahl.

–  Vi är rädda att man i stället för att bygga sig bort ifrån ett beroende av Ryssland, bygger in sig i ett beroende av att importera hårdvaran när det gäller solceller från Kina i stället, säger han.

Hur hjälpsam har den svenska staten varit med att främja solcellsindustrin?

– Från den svenska staten har intresset varit väldigt lågt, säger Johan Lindahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.