Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så infiltrerar kriminella nätverk den lagliga ekonomin – hör Europols chef Catherine De Bolle. Foto: Filip Huygens/SVT

Europol har kartlagt de 821 farligaste kriminella nätverken i Europa

Publicerad

Majoriteten av de samhällsfarligaste kriminella nätverken i Europa använder legala verksamheter för sin brottslighet.

– EU:s inre säkerhet är hotad, varnar Europolchefen Catherine De Bolle.

Polissamarbetet Europol släppte under fredagen en rapport där de kartlagt de samhällsfarligaste kriminella nätverken i Europa. Det handlar om 821 nätverk med totalt 25 000 medlemmar.

– Vi vet vilka de är, hur de är organiserade, vad de ägnar sig åt. Budskapet till de kriminella nätverken är: ni kan inte gömma er längre, säger Catherine De Bolle.

Infiltrerar eller startar eget

En majoritet av nätverken, 86 procent, använder legala verksamheter för sin brottslighet. Nätverken infiltrerar existerande företag eller startar egna verksamheter. De mest utsatta sektorerna är byggsektorn, besöksnäringen och transport.

Legala verksamheter används också för penningtvätt. Där pekar Europol ut fastighetsinvesteringar, detaljhandel med dyra varor och andra företag där mycket pengar är i omlopp.

”Fortsätter i fängelset”

EU:s kommissionär för inrikesfrågor, Ylva Johansson, är initiativtagare till kartläggningen.

– Vad som var nytt för mig är hur motståndskraftiga de är – hur de kan fortsätta med sin verksamhet även när deras ledare sitter i fängelse, konstaterar Johansson.

En tredjedel av nätverken har varit aktiva i mer än 10 år. Hur länge nätverken lyckas överleva hör enligt Europol ihop med hur framgångsrika de är med att kontrollera legala verksamheter.

Narkotika vanligast

Nätverken är i 82 procent av fallen specialiserade inom ett enda område, ”poly-criminality” hör till undantagen konstaterar Europol.

Hälften av de kartlagda nätverken ägnar sig åt narkotikahandel. Bedrägerier, människosmuggling och människohandel är andra vanliga brottsområden.

Ledarna finns oftast där nätverket har sin huvudsakliga brottslighet. Sex procent av ledarna finns utanför EU, där pekar Europol ut Turkiet, Förenade Arab Emiraten och Sydamerika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.