Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrika Bergsten, asienkorrespondent, förklarar vilken som är den största risken för vanliga människor. Foto: EPA/ALEX PLAVEVSKI & EPA/KIMIMASA MAYAMA

SVT:s korrespondent: Evergrandes fall är en balansgång för Kina

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska fastighetsjätten Evergrandes likviditetsproblem har fått börserna över världen att rasa. Företaget, som är skyldiga hisnande 2 500 miljarder svenska kronor till sina långivare, driver tusentals byggprojekt runt om I Kina.

Evergrande har likviditetsproblem, det vill säga dåligt med kontanter. Förra året införde den kinesiska staten nya hårdare regler för fastighetsföretag som innebär att de inte kan låna lika mycket, i syfte att försöka förebygga en fastighetsbubbla. Till följd av det har Evergrandes aktie fallit nästan 85 procent i år. En eventuell konkurs skulle innebära svåra konsekvenser för den kinesiska ekonomin.

– Förutom att företaget är en stor arbetsgivare med uppemot 200 000 direktanställda så skulle en konkurs beröra nästan fyra miljoner arbetstillfällen, säger SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten.

Stora ringar på vattnet

Dessutom har många småsparare investerat i Evergrandes projekt. Som så ofta i Kina betalar man en större summa pengar långt innan ens framtida lägenhet ens börjat byggas, men nu står många byggen stilla. Kontantbristen har lett till att man inte kan köpa byggmaterial, och flera projekt riskerar att aldrig bli färdigställas.

– Evergrande är också skyldiga pengar till mindre lokala banker och finansinstitut, och om de skulle gå konkurs blir ringarna på vattnet betydligt större än så. Då skulle även andra branscher påverkas eftersom det skulle bli betydligt svårare att få låna pengar.

Balansgång för styret

Det finns de som menar att Evergrande är på tok för viktiga för kinesisk ekonomi för att staten bara ska vända bort blicken. Men den senaste tiden har vi sett en rad utspel där kolumnister i statligt styrd media påpekat att staten absolut inte tänker ingripa.

De hävdar att Evergrande fortfarande har så stora tillgångar att sälja av så att de själva kan ta sig ur krisen. Andra säger att Evergrande är en sista relik från den atmosfär som rådde efter den globala finanskrisen 2008, då den kinesiska regeringen pumpade in pengar i systemen. Detta är ett nödvändigt ont för att rensa bort dysfunktionella inslag i ekonomin, menar de.

– Balansgången är hårfin. Även om man vill skicka en signal om att det inte går att agera hurusom helst och sedan förvänta sig att staten ska träda in, så vill man samtidigt inte skapa oro hos det kinesiska folket och sprida bilden av att staten inte har kontroll. Det skulle kunna leda till att folket slutar konsumera, och det hotar i sin tur också den kinesiska ekonomin, säger Ulrika Bergsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Utrikes
Mer Nyheter