Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Samarbetet skadar allvarligt freden och stabiliteten i regionen”. Hör talesmannen för Kinas utrikesdepartement om Aukus. Foto: Wu Hong/Dumitru Doru/EPA/TT

Kina om Aukus: ”Skadar regional fred allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Kina reagerar nu starkt på den nya säkerhetspakt som Storbritannien, USA och Australien ingått.

Även Frankrike är missnöjda. De ser det som en ”en dolkstöt i ryggen” med anledning av att deras  planerade ubåtssamarbete med Australien nu inte blir av.

Pakten bildas samtidigt som oron ökar för Kinas växande inflytande i området som på geopolitiskt språk kallas Indo-Pacific.

– Kina kommer att noga övervaka situationens utveckling, sade Zhao Lijian, talesperson för landets utrikesdepartement under ett kort uttalande på torsdagen.

Han menar vidare att länder inte bör skapa pakter som ställer sig mot utomstående stater.

– Trion skadar regional fred och stabilitet allvarligt genom att skapa en vapenkapplöpning och samtidigt skada internationella spridningsinsatser mot kärnkraft.

Samtidigt i Frankrike

Pakten möts av ilska även från Frankrike, som nu ställer in ett planerat firande på ambassaden i Washington DC. Firandet gällde 240-årsjubileet av slaget vid Chesapeake Bay, då franska flottan hjälpte USA att vinna frihetskriget mot britterna. Franska flottans högsta befälhavare har åkt till Washington för att delta i firandet, som skulle ha ägt rum på franska ambassaden och ombord på ett franskt skepp i hamnen, men han kommer i stället att återvända hem till Frankrike, skriver New York Times.

– Det är en dolkstöt i ryggen. Vi har etablerat ett förtroendefullt förhållande med Australien och detta förtroende har förråtts, säger Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian till radiokanalen France Info, med anledning av att ländernas planerade ubåtssamarbete nu inte blir av.

Australien försvarar sig

Frankrike anser att trions nya ubåtsaffär bryter mot den ”anda av samarbete” som finns mellan Frankrike och Australien och som enligt planerna skulle ha resulterat i tolv ubåtar som skulle ha tillverkats i Frankrike, vilket Australiens premiärminister Scott Morrison i juni ”fullt ut” ställde sig bakom. Kontraktet var värt runt motsvarande runt 315 miljarder svenska kronor när det offentliggjordes 2016.

Australiens försvarsminister Peter Dutton försvarar beslutet.

– I slutändan gjorde vi ett val baserat på vad som är bäst för vårt land ur säkerhetssynpunkt. Vi tittade på de olika alternativen och kunde inte se att fransmännens ubåtar var överlägsna dem från USA och Storbritannien.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det Australien får är superhemlig avancerad teknologi. Hör SVT:s utrikesreporter förklara varför Australien samarbetar militärt med USA. Foto: Felix Blom, SVT / Bullit Marquez AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer