Haitis före detta diktator Jean-Claude Duvalier, känd som ”Baby Doc” har avlidit. Foto: TT

Ex-diktatorn ”Baby Doc” död

Uppdaterad
Publicerad

Han var playboyhärskaren som ärvde Haitis tron byggd på svart nationalism, faderns personkult och voodoo. Jean-Claude Duvaliers död sätter den sista punkten för en mytisk dynasti i ett av världens fattigaste länder.

Rättvisan hann aldrig ifatt honom. Jean-Claude ”Baby Doc” Duvalier avled av en hjärtattack i Haitis huvudstad Port-au-Prince på lördagen vid 63 års ålder.

Ex-diktatorn kom, enligt uppgift motvilligt, till makten 1971 som 19-åring när hans far François – den sägenomspunne läkaren, populisten och häxmästaren ”Papa Doc” – avled.

”I femton år styrde Jean-Claude Duvalier Haiti med fullständigt ointresse för det haitiska folkets behov”, skrev Amnesty International i en rapport 2011.

Styrde med terror

Duvalier fortsatte faderns tyranniska regim, inrättad på 50-talet med hjälp av milisen Tonton Macoute (”Farbror Jutesäck”, efter en kreolsk myt) som anses ha våldtagit, lemlästat och mördat tiotusentals människor i det karibiska öriket som runt år 1800 blev en av världens första nationer att officiellt ruska av sig europeisk kolonialism.

Enligt Amnesty var ”tortyr, organiserade försvinnanden och utomrättsliga avrättningar” statlig politik under Jean-Claude Duvalier, som åtnjöt stöd från bland annat USA. Världsbanken förordade utländska investeringar som bidrog till att det utfattiga landet urbaniserades.

Återvände

Efter 25 års exil i Frankrike, där Duvalier levde ett lyxliv efter att ha ansetts förskingrat hundratals miljoner dollar från hemlandet, återvände ex-ledaren 2011 till Haiti. Formellt förbereddes en rättsprocess mot honom, men han åtnjöt starkt stöd i landets elit och de hundratusentals offren för övergreppen under hans och faderns styren har inte fått upprättelse.

Den kusliga ”noiristiska” terrorstyret som ”Baby Doc” ärvde har gett upphov till flera filmer och böcker, bland annat den brittiske författaren Graham Greenes roman ”Komedianterna” från 1966.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.