Donald Trump återvände till Washington för att tala vid en sammankomst för republikanska allierade. Foto: TT/AP

Donald Trump tillbaka i Washington: “Vårt land går åt helvete”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen återvände Donald Trump till Washington för första gången sedan han lämnade posten som USA:s president. I sitt tal gick han hårt åt det nuvarande styret – och hintade återigen om att han kanske ställer upp i valet igen.

På tisdagskvällen svensk tid höll USA:s före detta president Donald Trump ett inledningsanförande vid en konferens anordnad av en tankesmedja i huvudstaden Washington DC. 

Under konferensen deltog tidigare tjänstemän under Trumpadministrationen samt anhängare som allmänt betraktas vara ”en regering redo att flytta in i Vita huset” om Trump skulle kandidera igen och vinna, skriver Reuters. 

Vill se hårdare straff  

Under talet pratade Donald Trump framförallt om brottslighet genom att beskriva flera grafiska mord och överfall som han menar ägt rum i landet den senaste tiden. Efter de inledande orden “det finns ingen respekt för lag och ordning längre” pekade han på ett antal åtgärder han ville se.  

Bland annat föreslog Trump att man ska införa hårdare straff, som dödsstraff, för knarklangare. Han argumenterade även för att mer resurser ska gå till polisen och att starkare kontroller över gränsen mot Mexiko bör införas.

Ett annat förslag innefattade att delstater lättare ska kunna kalla in Nationalgardet vid behov.  

– Vårt land går åt helvete och det går fort, sade Trump.

Antydan om att ställa upp i nästa val

Detta med hänvisning till att han anser att det demokratiska styret bidragit till att “den amerikanska drömmen slits i stycken” av inflation, rekordhöga bensinpriser och en energikris. 

Trump kritiserade återigen det förra valet i talet genom att kalla det ”katastrofalt”. Samtidigt hintade han, som vid flera gånger tidigare, om att han kanske ställer upp i valet igen med orden: ”Vi kanske måste göra om det”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare president Donald Trump talade i Arizona i januari 2022. Foto: MARIO TAMA/TT

Pence höll tal samma dag

Under tisdagen höll Mice Pence, Trumps tidigare vicepresident och numer tänkbara rival i valkampanjen 2024, ett tal på en konservativ studentkonferens inte långt ifrån där Trump senare höll sitt tal.  

Medan Trump fortsätter att kritisera presidentvalet 2020 understryker Pence att han i stället valt att blicka framåt.

– Vissa väljer att fokusera på det förflutna, men val handlar om framtiden. Jag tror att konservativa måste fokusera på framtiden för att vinna tillbaka USA. Vi har inte råd att ta blicken från vägen framför oss eftersom det som står på spel är själva överlevnaden av vårt sätt att leva, säger Pence.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.