Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anders Persson, statsvetare och Mellanösternexpert om teorierna om attacken: ”Kan ha flugits inifrån Iran”. Foto: SVT

Expert: ”Tydligt att ingen av dem vill ha en eskalering”

Uppdaterad
Publicerad

Israels förmodade attack mot Iran var väntad, men återhållsam. Omfattningen och Irans nedtonade svar har minskat risken för fler motattacker, enligt Mellanösternexperter.

– Jag tycker att det är tydligt att ingen av dem vill ha en eskalering, säger professor Isabell Schierenbeck.

Såväl amerikanska medier som iranska nyhetsbyråer har källor som bekräftar attackerna mot en militärbas i Isfahanprovinsen i Iran.

Israel har ännu inte kommenterat händelsen, men enligt Anders Persson ser det ut att vara den motattack som många under veckan har väntat på efter Irans angrepp mot Israel förra helgen.

Krig mellan Israel och Hamas

– Allt tyder på att det är ett begränsat och kalibrerat israeliskt svar, säger Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitetet, i SVT:s Morgonstudion.

Undvika konflikt med grannländer

Den iranska militären har bekräftat att ett antal mindre drönare skjutits ner. Statliga medier i landet avfärdar dock uppgifterna om att det rör sig om en utländsk attack. Där sprids uppgifter om att drönarna ska ha lyft från iransk mark.

– Om detta stämmer att Israel slår till med hjälp av infiltratörer inne i Iran är det ytterligare en signal om att ”vi kan slå till mot er” på egen hand, säger Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet till TT.

Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tolkar Israels attack och Irans svar som att ingen av parterna vill ha en upptrappad konflikt. Foto: Fotograf Johan Wingborg

Enligt Anders Persson är det inte omöjligt att Israel utfört attacken inifrån Iran för att inte blanda in fler länder genom att flyga över deras luftrum. Att det tycks röra sig om mindre drönare talar även för att så skulle vara fallet denna gång.

– Det är ett modus som Israel har använt sig av tidigare, det vill säga att flyga drönare inifrån Iran för att attackera, och för att undvika diplomatiska förvecklingar med grannländerna, säger han.

Ingen tycks söka eskalering

Iran har förnekat att det skulle röra sig om några robotattacker. Enligt militären sköts drönarna ned snabbt och kärnenergianläggningarna i Isfahan ska vara ”helt säkrade”.

Med de nedtonade svaren under fredagsmorgonen ger Iran sig själva möjligheten att undvika att svara på attacken, säger Isabell Schierenbeck.

– Jag tycker att det är tydligt att ingen av dem vill ha en eskalering, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet