Säkerhetsstyrkor stormade under eftermiddagen hotellet Radisson Blu i Malis huvudstad Bamako. Foto: TT

Expert om Mali-attack:”Kan ha triggats av Parisdåd”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt den afrikanske säkerhetsexperten Ryan Cummings kan dagens gisslandrama på ett lyxhotell i Malis huvudstad Bamako ha triggats i gång av de blodiga terrordåden i Paris förra veckan.

Minst 18 personer rapporteras hittills ha dödats i Malis huvudstad Bamako under fredagen efter att en grupp beväpnade män i morse stormat hotellet Radisson Blu och tagit 170 personer som gisslan.

Säkerhetsstyrkor stormade under eftermiddagen hotellet – som är en populär samlingspunkt för utländska medborgare som bor i staden och för utländsk militär på besök i landet.

”Attacker i Paris kan vara trigger”

Och enligt Ryan Cummings, chefsanalytiker för säkerhetsföretaget Red24 i Afrika, som talat med SVT:s Johan Ripås, kan dagens gisslandrama ha triggats igång av förra veckans terrordåd i Paris. Samtidigt säger han att en attack av dagens magnitud tar tid att planera.

– Attackerna i Paris kan ha varit trigger för det vi ser i Bamako nu. Om det exempelvis är AQIM (al Qaida i Islamiska Magreb) som ligger bakom kan det vara ett sätt att visa att de kan iscensätta en stor attack precis som IS. Men det tar tid att planera en sådan här attack. Så det talar emot att Paris har triggat attacken.

”Risk för våldsam upplösning”

Under eftermiddagen gick specialstyrkor in på hotellet, något som, enligt Ryan Cummings, tyder på att dagens gisslandrama riskerar att få en blodig upplösning, enligt Johan Ripås.

– Att de nu har gått in med specialstyrkor riskerar också att skapa en våldsam upplösning på detta. Antingen att många gisslan blir dödade i eldstriden eller att angriparna börjar avrätta gisslan.

Osäker utveckling

Gruppen Al-Mourabitoun, som har band till terrornätverket al-Qaida, tog under eftermiddagen på sig dådet på Twitter,och utgången på dagens gisslandrama är också avhängigt av vilken grupp som ligger bakom dådet, enligt Ryan Cummings.

– Hur det här slutar är också beroende också på vilken grupp det kan vara som ligger bakom. Är det en grupp som riktar sig mot regeringen i Mali och kanske vill förhandla är det en sak, men om det är jihadistgrupp där de inte räknar med att komma ut levande kan det sluta på ett helt annat sätt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.