Foto: SVT

Expert: Putin har lyckats

Uppdaterad
Publicerad

De flesta bedömare är eniga om att Rysslands president Vladimir Putin lyckats uppnå sina mål med det militära ingripandet i Syrien. Främst har Ryssland säkrat en plats åt Assad-regimen i de FN-ledda förhandlingarna.

Enligt Elin Jönsson, SVT:s korrespondent i Moskva, är det en stor PR-seger för Rysslands president Putin:

– Här beskriver man det som att Ryssland på några månader åstadkommit det som den USA-ledda koalitionen misslyckats med under flera år – att förgöra terroristerna. Det betyder mycket för den ryska befolkningen och är samtidigt en markering mot omvärlden att Ryssland är en viktig part i fredsprocessen.

Säkrat Assad

Enligt SVT:s utrikespolitiska kommentator Eva Elmsäter har Ryssland lyckats med föresatsen att säkra sin allierade, president Bashar al-Assad. Både militärt när det gäller territorium och genom en plats vid förhandlingsbordet i de FN-ledda fredssamtalen i Genève.

Eva Elmsäter tror även att det ryska tillbakadragandet är positivt för fredsprocessen – oppositionens företrädare har redan reagerat positivt på beskedet.  

– Det här ger energi till samtalen och prognosen att nå framgång är mycket bättre än på länge. Samtidigt ska man inte glömma att Ryssland snabbt kan skicka tillbaka sina trupper om utvecklingen i Syrien inte blir som man tänkt sig, säger Eva Elmsäter.

Militärstrategisk expert: Putin har lyckats

Militärstrategiska experten Stefan Ring ser flera förklaringar till minskningen av den ryska insatsen i Syrien – ekonomiska och strategiska.

– Mot bakgrund av den ryska allmänna ekonomin så har den här insatsen antagligen ansträngt försvarsmaktens budget en hel del, säger Stefan Ring.

Samtidigt kan Ryssland ha uppnått sina mål med insatsen.

Påverkar bilden av Ryssland

– Man har skapat en situation där Assad är med och förhandlar och där det blir svårt att ställa krav på att han ska träda tillbaka.

Tillbakadragandet kan också påverka bilden av Ryssland,menar Stefan Ring.

– Det är en positiv signal till omvärlden. Att Ryssland har gjort en insats, bidragit till att man har ett vapenstillestånd och bättre förhållanden i Syrien, och sedan drar tillbaka trupperna kan ge good will.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer