Danska folketinget ska rösta om det nya asylförslaget på torsdag. Foto: TT

Expert: Regeringens förslag är symbolpolitik

Publicerad

Den danska S-regeringen vill flytta sitt asylsystem till ett land utanför Europa.

Symbolpolitik utan verklighetsförankring, anser statsvetarprofessor Kasper Møller Hansen.

– Socialdemokratiet vill ses som det parti som för den mest restriktiva invandringspolitiken.

Förflyttningen mot en hårdare linje i invandringspolitiken framhålls som en nyckelfaktor för de danska socialdemokraterna när partiet vid folketingsvalet 2019 återtog regeringsmakten från de borgerliga partierna.

– Väljarna var i det valet inte lika intresserade som tidigare av invandringsfrågan och en grund till det var att konflikten var borta. Partierna var i stort sett enade om att det skulle vara en restriktiv invandringspolitik, säger Kasper Møller Hansen, professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet.

”Sänder en signal”

Redan under valkampanjen torgförde Socialdemokratiet att man ville skapa ett nytt asylsystem och flytta såväl flyktingar som hela ansökningsprocessen till ett tredje land utanför Europa. Under våren har det presenterats som ett lagförslag i folketinget.

– Det är symbolpolitik. Man sänder med förslaget en klar signal till väljarna att de står för en sträng invandringspolitik och det är viktigt för Socialdemokratiet, för det är det som de har tappat väljare på tidigare, säger Kasper Møller Hansen.

Borgerliga oppositionspartier som Venstre, Konservative och Liberal Alliance samt de högerpopulistiska partierna Dansk Folkeparti och Nye Borgerlige må gilla ett asylsystem utanför Danmark i teorin, men när lagförslaget togs upp för en första behandling i folketinget fick det stark kritik för att det saknade detaljer som hur asylprocessen ska vara rättssäker och vilket land som asylcentret ska ligga i.

– Lagförslaget är en del av det inrikespolitiska spel som pågår i Danmark hela tiden. Socialdemokratiet vill inte ge de borgerliga partierna en möjlighet att föra en sträng integrationspolitik. De vill döda det ämnet och vill ses som det parti som för den mest restriktiva invandringspolitiken, säger Møller Hansen.

En ”utopi”

Han kallar det nya asylsystemet som S-regeringen vill få igenom för en ”utopi”.

– Det är mer symboliskt än något som man kan tänka sig skulle bli verklighet, säger Kasper Møller Hansen.

Folketinget ska ta upp lagförslaget för en andra behandling på tisdag och omröstning ska ske på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.