Stefan Ring, militärstrategisk expert Foto: SVT/TT

Expert: ”Tacksam för det lilla”

Uppdaterad
Publicerad

Resolutionen i FN:s säkerhetsråd om Syrien kan vara ett litet, litet steg mot fred. Man får vara tacksam även för det lilla i det här läget, tycker Stefan Ring, militärstrategisk expert.

Resolutionen som antogs på fredagskvällen stakar ut en vägkarta för en fredsprocess i Syrien. Omvärlden försöker få slut på det nästan fem år långa kriget. Förhandlingar mellan regimen och rebellgrupper kan inledas i januari. Men enligt medieuppgifter sägs inget i resolutionstexten om president Bashar al-Assads framtid som ledare i Syrien.

– Det är ingen tvekan om att Rysslands insteg i Syrien har ändrat den politiska arenan, och tvingat väst att förhålla sig annorlunda till al-Assad, säger Stefan Ring.

Bruten låsning

Han ser överenskommelsen som ett litet, litet steg framåt. Visst, resolutionen kan tyckas urvattnad när den inte säger något om presidentens framtid, men det är bättre än inget, tycker han.

– Här behövs kompromisser och små steg. Läget är sådant nu att man får vara tacksam även för det lilla. Ibland får man nöja sig med en tummetott, säger han.

Det fastlåsta läget är brutet, förklarar han, och Ryssland och USA är på samma sida.

– President Bashar al-Assad ger Ryssland möjlighet att vara en stormakt i området. Ryssland vill vara en auktoritet, och respekteras.

– Jag tror inte att al-Assad är helig för Ryssland. Men det får inte se ut som att han störtas för att USA vill det, säger Stefan Ring.

Rysslands engagemang i Syrien gör att vi glömmer Ukraina, förklarar han.

– Det är exakt vad Ryssland vill, att det inte ska skrivas och pratas om Ukraina, säger han.

Ses som nollsummespel

Det kommer att ta tid innan det blir fred i Syrien, tror han. Alla parter kalkylerar med vad de kan vinna eller förlora, och ser freden som ett slags nollsummespel. Men fred kan också innebära en vinn-vinn-situation, tycker han.

– Det krävs att de stridande vill gå in i förhandlingar även utan att få bort al-Assad. Men jag tror att de kommer, säger Stefan Ring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.