Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På vilket sätt kan USA:s diplomati lugna ner situationen i Mellanöstern? Hör experten förklara. Foto: SAUL LOEB

Experten: ”Blinken kan stoppa det förestående krigshotet med FN-resolution ”

Uppdaterad
Publicerad

Den största farhågan just nu är att kriget mellan Hamas och Israel utvecklas till ett storkrig. Men det finns en hel del den amerikanska utrikesministern Blinken kan göra för att gjuta olja på vågorna, menar Mellanösternexperten Anders Persson.

Kriget mellan Israel och Hamas hotar att spridas till Libanon och utefter Röda havets kust. Mellanösternexperten Anders Persson beskriver läget som väldigt instabilt:

– Egentligen kan man säga att det som pågår är ett multifrontskrig med epicentrum i Gaza och Israel men där striderna sker på många andra platser på Västbanken och Libanon, ibland i Syrien och i Jemen. Största farhågan är utan tvekan att konflikten sprids till Libanon, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Krig mellan Israel och Hamas

Ska lösas på diplomatisk väg

Den amerikanska utrikesministern Anthony Blinken, som just nu är på sin fjärde rundresa i Mellanöstern, säger att hans huvudsakliga fokus är att undvika en upptrappning i området och att konflikten ska lösas på diplomatisk väg.

– Det finns en hel del trådar att dra i för Blinken. En är en gammal FN-resolution. 1701, som skulle innebära att Hizbollah drar bort sina styrkor från gränsen till Israel mot att Israel inte kränker libanesiskt territorium, säger Anders Persson.

Kan påverka handel

Den libanesiska shiamilisen Hizbollah, som står Hamas nära, utgår ifrån Libanon och har därifrån beskjutit Israel vid flera tillfällen, bland annat i lördags då man avfyrade ett 60-tal raketer mot en israelisk militärpostering i norra Israel.

Lyckas inte Blinken med sitt uppdrag menar Anders Persson att vi kommer att se mer av allt:

– Det vill säga: längre och mer omfattande raketbeskjutning från Libanon mot Israel. Ett storkrig skulle också leda till stor instabilitet på finansiella marknader, stigande oljepriser, ännu mer problem med sjöfarten och handel, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet