Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Tre skäl till att Ryssland och Indien samarbetar. Foto: TT / AP

Experten: Därför är Ryssland viktigt för Indien

Publicerad

Indiens premiärminister Narendra Modi kritiserades hårt för sitt omfamnade av president Vladimir Putin i Moskva i veckan. Indien har nära band med Ryssland och har köpt stora mängder rysk olja, men relationen innebär en balansgång för landet, enligt Henrik Chetan Aspengren på Ui.

– Indien vill inte bidra till att isolera Ryssland, säger han.

Ett barnsjukhus i Kiev bombades av Ryssland på måndagen. Samtidigt möttes Putin och Modi i en kram vid ett besök i Ryssland. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gick i taket och kallade agerandet för ”en stor besvikelse och ett svårt slag mot fredsarbetet”.

Modi, som beskrev Indiens och Rysslands relationer som ”varma” samt vilande på ”ömsesidig tillit och respekt”, kommenterade först dagen efter attacken mot sjukhuset.

Kriget i Ukraina

– Oavsett om det är krig, konflikt eller terror så gör det ont för en person som tror på mänskligheten när människor mister livet, sa Modi och fortsatte:

– Men när oskyldiga barn dör så blöder hjärtat.

Indiens Narendra Modi och Ryssland Vladimir Putin möttes i en kram när de träffades utanför Moskva på måndagen. Foto: Gavriil Grigorov/TT

Historiska partners

Relationerna mellan Ryssland och Indien går långt tillbaka och mötet mellan ländernas ledare var en del av ett sedan flera år etablerat strategiskt partnerskap.

De senaste åren har även Indiens import av ryska produkter, främst olja, överskridit 60 miljarder dollar.

Enligt Henrik Chetan Aspengren, senior analytiker och Indienexpert på Utrikespolitiska institutet, kommer dialogen mellan länderna sannolikt fortsätta på både hög diplomatisk och politisk nivå.

Han tror dock inte att mötet i sig innebär ett fördjupat samarbete mellan Indien och Ryssland.

– Om man frågar indier, som det görs i olika opinionsundersökningar, ser många indier Ryssland som en historiskt nära partner – men USA är framtidslandet.

Inte fördömt invasionen

Indien har inte fördömt Rysslands invasion av Ukraina, som man till stor del ser som en regional konflikt med globala konsekvenser, enligt Henrik Chetan Aspengren.

– Men man har bakom kulisserna signalerat sitt missnöje, säger han.

Partnerskapet och handeln med Ryssland, samt konkurrensen med Kina, ligger bakom hållningen, enligt Henrik Chetan Aspengren.

– Det finns anledningar från Indiens sida att inte öppet fördöma Ryssland.

Hör Henrik Chetan Aspengren om Indiens handel samt dess syn på Ryssland och Kina i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet