Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kiev och andra ukrainska städer har tidigare drabbats av ryska luftanfall. Men den här gången är det vissa saker som skiljer sig. Foto: TT/AP/SVT

Experten: Det skiljer måndagens attacker mot tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Som ur en repris från de första dagarna av den ryska invasionen vaknade Ukraina upp till flyglarm och explosioner under måndagsmorgonen. Men den stora skillnaden från krigsstarten i februari är själva syftet med attackerna. Det säger Hugo von Essen, analytiker vid Utrikespolitiska institutet.

– Det handlar nu istället om desperation, ilska och hämnd.

Efter helgens sprängning av Krimbron, som Ryssland anklagar Ukraina att ligga bakom, kom gensvaret under måndagen. 83 ryska missiler ska ha avfyrats mot flera olika platser runt om hela Ukraina.

En av de största skillnaderna från tidigare attacker är alltså ren hämnd, enligt Hugo von Essen.

Kriget i Ukraina

– Man vill visa den ryska befolkningen att man tar den här attacken på Krimbron på allvar. Den ryska ledningen känner sig pressad nu och vill skicka en signal till den egna befolkningen.

Men måndagens attacker är även ”otaktiska och ologiska” jämfört med tidigare, menar Hugo von Essen.

Men vad menas med det? Hör Hugo von Essens förklaring i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet