Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Satellitbilder visar skador på dammväggen – dagar innan kollapsen. Foto: Maxar

Experten: Dammkollapsen kan enbart ha orsakats av en explosion

Publicerad

Tidigare krigsskador och dålig skötsel kan ha bidragit till skadornas omfattning på dammväggen. Men enbart en explosion kan ha orsakat den fullständiga kollapsen, enligt professor Nadhir Al-Ansari vid Luleås tekniska universitet.

– Det var orsaken till kollapsen.

Vattenkraftverkets ägare Ukrhydroenergo delar professorns slutsats.

I en intervju med Deutsche Welle säger generaldirektör Ihor Syrota att han sett bilder som tagits av ukrainsk militär och som visar att en sida av kraftverkets turbinhus sprängdes först, därefter var det ytterligare en explosion i mitten av turbinhuset som gjorde att det kollapsade och vatten forsade över strukturen.  

– Det var enorma vattenmassor som släpptes loss och det skapades en 12-14 meter hög våg, säger professor Nadhir Al-Ansari. 

Ryssarna sprängde väg

I Youtube-programmet ”Breakfast show” som sändes på tisdagen lade den ukrainske presidentens rådgivare Mychajlo Podoljak skulden för dammbrottet på en rysk brigad baserad i staden Budjonnovsk i södra Ryssland.

På ett Telegram-konto, som oberoende ryska journalister har identifierat som brigadens officiella konto, framgår att brigaden i oktober 2022 minerat dammen. Detta efter att ryska trupper fått order om att lämna staden Cherson.

Delar av dammen skadades samma höst då ryska soldater sprängde en del av vägen som går längs dammväggen. Sprängningen gjordes för att förhindra en möjlig ukrainsk framryckning. Under våren skadades en del av vägen nära turbinhuset och satellitbilder visar att ett vägavsnitt kollapsade i början av juni. 

Snabb förändring av vattennivåerna 

Efter det att ryska soldater ockuperade dammen sänktes vattennivån mycket kraftigt, för att senare höjas dramatiskt.  

– När man reglerar en damm får man inte göra snabba förändringar eftersom det kan påverka dammens struktur, förklarar professor Nadhir Al-Ansari. 

Han vill inte dra några slutsatser om vem som orsakade explosionerna.  

– Det behövs neutrala utredare som fastställer vad som verkligheten har hänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet