Foto: TT

Experten: Hela Europas extremhöger gynnas

Uppdaterad
Publicerad

Attacken mot den franska satirtidningen kommer att gynna högerextrema partier och göra livet svårare för Europas muslimer. Det säger Anders Bergman, expert på europeisk högerextremism. – Det kommer självklart påverka hela den europeiska extremhögern – även Sverigedemokraterna, säger han.

Ingen grupp eller person har ännu tagit på sig skulden för attacken mot tidningen Charlie Hebdo redaktion i Paris vid lunchtid i dag. Men oavsett om någon tar på sig dådet så kommer Europas högerextrema partier att peka på radikala islamister och säga ”vad var det vi sa”, menar Anders Bergman, författare och expert på europeisk högerextremism.

– Det kommer absolut att gynna extrempartier, allt från de mindre obskyra partierna till stora Front National. Hela den europeiska extremhögern kommer att påverkas av ett så här stort dåd – även Sverigedemokraterna.

”Kommer peka ut muslimer som hot”

Mer precist menar han att de extrema partierna kommer att kunna dra fördel av dådet för att locka väljarskaror som tidigare röstat på mer etablerade partier. Dessutom kommer livet för Europas muslimer kommer bli svårare menar Anders Bergman och jämför med situationen efter terrordåden i New York 2001.

– Man kommer kunna peka ut muslimer som ett hot mot demokratin och klumpa ihop en massa olika grupper och bidra till att muslimer stigmatiseras. Det kommer leda till mycket mer spänningar i det multikulturella samhället.

Kan skada yttrandefriheten

Men inte bara extrempartierna påverkas av den här typen av dåd.

– Det finns risk att de andra partierna påverkas att anpassa sin politik och skärpa lagstiftningen. Det problematiska är ju att det är ett hot mot yttrandefriheten. Den kan nu få sig en törn och leda till skärpt bevakning kring mediehus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet