Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– I ett sådant här läge ska man försöka behålla lugnet och inte paniksälja sina fonder, säger Carl Henrik Söderberg, analysansvarig Aktiespararna. Foto: David Westling/SVT

“Ingen idé att sälja Rysslandsfonder när börsen öppnar”

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska börsen är stängd och de svenska Rysslandsfonderna är stängda. Värdet på dem är ovisst.

Men Carl Henrik Söderberg på Aktiespararna råder att inte sälja när handeln startar igen.

Ingen börsklocka har ringt på Moskvabörsen de senaste dagarna. Frågan är när handeln åter startar igen, myndigheterna har inget besked.  Att börsen är stängd ger störst konsekvenser för den ryska befolkningen som nu köar för att ta ut sin valuta innan den blir helt värdelös. Sanktionerna mot landet har inneburit att när den ryska börsen väl öppnar igen, kommer mycket av värdet vara utraderat.

Olga som bor i Moskva köar vid en bankomat för att ta ut pengar, hon säger till nyhetsbyrån Reuters att hon oroas över att den ryska regeringen kommer att konfiskera pengarna och frysa bankkorten:

– Jag har stått och köat vid flera olika bankomater i två dagar för att försöka ta ut pengar. Jag har fortfarande inte lyckats ta ut pengar i euro så jag är oroad. Jag behöver verkligen kontanter.

Kraftigt börsfall för ryska bolag

Ryska bolag som även handlas på andra börser, har fallit kraftigt. Naturgas och olje- och energijätten Gazprom har fallit med över 90 procent och det har även storbanken Sberbanks aktie gjort. Eftersom svenska sparare också har pengar i Rysslandsfonder så innebär det även stora förluster för svenskar. 

– Osäkerheten är mycket stor och vi har fått flera samtal från oroade sparare. Oljepriset rusar på en redan hög inflation vilket märks på bensinmacken och i mataffären men också i våra aktieportföljer, säger Carl Henrik Söderberg analysansvarig hos Aktiespararna.

”Sitt lugnt i båten”

Cirka 100 000 svenskar har placerat sin premiepension i någon av de fyra Rysslandsfonder som är tillgängliga och nu har stoppats. Hur mycket värde som är kvar när börsen öppnar och handeln startar igen är svårt att svara på.

-Givetvis är det en olustig situation när man inte kan sälja sina fonder när man vill. I det läget vi har nu när börsen väl öppnar i Moskva och handeln i Sverige är tillåten igen så ska man sitta lugnt i båten. Att bara paniksälja fonderna är ingen bra idé. Men med det sagt så ska man samtidigt förbereda sig på att de gått ner väldigt mycket i värde, säger Carl Henrik Söderberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer