• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Experten om kärnvapenhotet: ”Viktigt att vara medveten om att det finns risker”

Uppdaterad
Publicerad

I kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina upplever världen en ökad oro för kärnvapenangrepp. Ordet har skjutit i höjden på svenska sökmotorer den senaste veckan. Trots riskfaktorer är det enligt Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap på försvarshögskolan, onödigt att hetsa upp sig.

-  Vi har lite att lära av våra finska vänner som levt nära Ryssland. Att inte hetsa upp sig så mycket och vara medveten om att det finns risker i relationen till Moskva.

I upptakten till kriget uppmanade president Putin omvärlden att inte lägga sig i med orden ”det kan ge konsekvenser större än någon av er mött i historien”. Ryssland genomförde även en kärnvapenövning strax före intåget i Ukraina. Enligt Magnus Chistiansson, doktorand i militära strategier, är det dock onödigt att oroa sig i onödan.

– Det är omöjligt att beräkna sannolikheten och jag förstår inte hur man skulle bli mindre avslappnad om det är tre procents sannolikhet eller sju procents sannolikhet.

Kriget i Ukraina

Höjda insatser

Det är framförallt om kriget inte utvecklar sig i den riktning som Ryssland vill och Ukrainas motstånd underblåses av väst som det kan leda till högre insatser från ryskt håll.

– Att visa sig vara beredd att ta större risker än motståndaren är en strategi för att få dem att backa undan. I det ingår en hel arsenal av olika vapen, inklusive kärnvapen, säger Magnus Christiansson.

– Det kan i värsta fall bli så att väst måste välja mellan ett ockuperat Ukraina eller en eskalation.

”Keep calm and carry on”

Oron för kärnvapen har den senaste veckan ökat även på hemmaplan. Antalet svenska sökningar på ordet har ökat markant den senaste veckan och ser ut att bli den högsta söknoteringen på Google på tio år. Magnus Christiansson uppmanar till att försöka behålla lugnet.

– Vi har lite att lära av våra finska vänner som levt nära Ryssland under lång tid. Att inte hetsa upp sig så mycket och vara medveten om att det finns risker i relationen till Moskva. Det är verkligen ett tecken i tiden det där med ”keep calm and carry on”, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet