Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se fyra gånger det stormat kring Twitter. Foto: TT/SVT

Experten om Elon Musks nya Twitterspärr: ”Allvarligt för Twitter”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen införde Elon Musk nya begränsningar på Twitter. Nu kan användarna bara läsa ett visst antal inlägg per dag.

– Långsiktigt måste det här ändå vara allvarligt för Twitter, säger mediestrategen Brit Stakston.

Massuppsägningar, köpta verifieringsbockar och annonsörer som drar sig ur. Mycket har hänt sedan miljardären och entreprenören Elon Musk tog över sociala medie-plattformen Twitter.

Den senaste förändringen begränsar antalet tweets som en användare kan läsa under ett dygn. Något som Brit Stakston, mediestrateg, inte tror kommer gynna plattformen.

– Det här är inte något som stärker Twitter som varumärke eller annonsplattform och det måste ändå vara allvarligt för Twitter långsiktigt, säger hon.

Gynnar den med prenumeration

Elon Musk skriver att de nya reglerna är temporära, och att de har införts för att motverka ”extrema nivåer av datainsamling och systemmanipulation”. Men Brit Stakston tror att det snarare handlar om hans privata krig mot Chat GPT och insamling av data.

– Han hänvisar till en påstådd extrem datainsamling och inför helt enkelt fler och fler begränsningar som erbjuder den som har en prenumeration att läsa fler tweets.

I våras infördes prenumerationstjänsten Twitter Blue, som gör det möjligt för användare att betala för att bli verifierade och få tillgång till olika premiumfunktioner. Samtidigt har nästan 80% av personalstyrkan avskedats eller sagt upp sig sedan Elon Musk köpte Twitter, vilket i sin tur har lett till att många annonsörer har hoppat av.

”Uppenbara problem”

Brit Stakston menar att Musks fokus på att öka annonsintäkterna också kan hänga ihop med de nya begränsningarna. 

– Han försöker lyfta fram fördelarna av att köpa prenumerationer, men samtidigt drabbats sajten av uppenbara problem efter att tekniksidan har minskat i antal medarbetare. Att så mycket människor försvinner från tjänster som sysslar med teknik och säkerhet kan få den här typen av konsekvenser, säger hon och tillägger:

– För att få lönsamhet behöver Elon Musk akut få snurr på den här annonsaffären, men det här kommer bara underminera det.

Elon Musk skrev på lördagen att de tillfälliga begränsningarna skulle innebära:

  • 6000 inlägg per dag för verifierade konton
  • 600 inlägg per dag för icke-verifierade konton
  • 300 inlägg per dag för nya icke-verifierade konton

Kort därefter, samma dag, skrev han att spärren snart kommer att höjas till:

  • 10 000 inlägg per dag för verifierade konton
  • 1000 inlägg per dag för icke-verifierade konton
  • 500 inlägg per dag för nya icke-verifierade konton

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.