Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
-Evakueringen är ju egentligen ett sätt att ge upp delar av Donetsk, säger Oscar Jonsson till SVT. Foto: Reuthers/SVT

Experten om evakueringen av Donetsk: Finns absolut möjlighet att få ut civila

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen meddelade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att alla personer i och kring staden Donetsk ska evakueras. SVT har pratat med två experter som både ser möjligheter och utmaningar med evakueringen.

– Problemet är framför allt att de som är kvar är de som är svaga eller som inte har råd, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring vid Försvarshögskolan, tror att det finns goda chanser att få ut civila från området.

– Jag tror absolut att det finns möjlighet att få ut civila från de ukrainskkontrollerade områdena i Donetsk. Det kommer transporter dagligen med ammunition, soldater och materiel, och de transporterna skulle också kunna frakta folk därifrån, säger han.

Kriget i Ukraina

Samtidigt tror han att det finns invånare som ändå kommer att besluta sig för att stanna kvar i Donetsk, framför allt de som bott där hela livet och vill stanna.

– Problemet är att folk väljer att stanna kvar, snarare än att det inte finns tillräcklig transportförmåga hos de ukrainska väpnade styrkorna.

Skapar möjlighet för ryskt övertagande

Baksidan av att den ukrainska regeringen fattat beslut om evakuering är att det skapar större möjlighet för Ryssland att ta över området. Men av humanitära skäl har man ändå valt att gå den vägen, menar Oscar Jonsson.

– Troligen har man gjort bedömningen att det inte kommer att vara värt att stanna och kämpa med det lidande det skulle innebära. Därför vill man få ut civila, säger han och påpekar samtidigt att området inte är lika strategiskt viktigt för Ukraina som det är för Ryssland.

– Man startade invasionen med att erkänna hela Donetsk och Luhansk som ryskt. För ukrainsk del fokuserar man mer på en motoffensiv nere i södra Ukraina vid Cherson för närvarande.

Överstelöjtnanten: Svårt att evakuera

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi ser utmaningar med evakueringen eftersom de som finns kvar i staden har svårigheter att ta sig därifrån.

– Problemet är framför allt att de som är kvar är de som är svaga eller som inte har råd. Och möjligen är det en liten del som väntar på ryssarna, som är ryssvänliga, säger han.

Enligt Joakim Paasikivi är mönstret att människor evakueras så sent som möjligt, och en evakuering blir ännu mer riskfylld då det handlar om en redan utsatt grupp.

– De unga och starka har redan tagit sig västerut, i Ukraina framför allt.

Kommer uppmaningen om evakuering för sent?

– Nej, de har sagt det tidigare. Det här är en repetition av hur viktigt man tycker att det är.

Hör Oscar Jonsson berätta mer om sin syn på evakueringen i klippet  ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet