Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier, förklarar vad tillslaget hos Donald Trump kan röra sig om.

Professorn om husrannsakan hos Trump: Uppseendeväckande

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande oklart vad som föranlett den federala polisens husrannsakan mot Donald Trumps bostad i Mar-a-Lago under måndagen. Men att det överhuvudtaget sker är uppseendeväckande, enligt Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Det finns ingen annan president som har haft FBI-tillslag mot sitt hem, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Uppgifter i flera amerikanska medier gör gällande att tillslaget har kopplingar till dokument som riksarkivet, National Archives, efterfrågar och som Trump inte har överlämnat till myndigheten. Handlingarna är från Trumps tid som president.

Varken justitiedepartementet eller FBI har bekräftat uppgifterna, men att det finns en konkret brottsmisstanke råder det däremot inga tvivel om, enligt Blanck.

– Man kan inte göra det här utan att en federal domare har utfärdat ett tillstånd för det. Och FBI gör det här eftersom den domaren har anledning att misstänka någonting och vill säkra bevisa för det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer