Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se pandorna och hör experten Börje Ljunggren om deras betydelse. Till höger pandan Ru Yi i Moskva. Foto: SVT/CCTV

Experten om Kinas pandadiplomati: ”Otrolig symbolisk betydelse”

Uppdaterad
Publicerad

Efter två decennier i USA har nu pandan Ya Ya åkt hem till Kina. Händelserna kring pandahonan har blivit en symbol för det försämrade förhållandet mellan världens två supermakter.

– Det är ett symtom på hur ansträngd ländernas relation har blivit, menar Asienkännaren Börje Ljunggren.

I onsdags flögs den utlånade pandan Ya Ya hem till Kina med ett speciellt ”panda express”-flyg efter 22 år i USA.

– Det får en väldigt omfattande och överdriven innebörd, säger Börje Ljunggren, tidigare svensk ambassadör i Kina.

Sedan 1941 har Kina använt pandor som ett politiskt verktyg vid internationella förbindelser för att visa god tro. 1984 slutade landet ge bort pandorna som gåvor och övergick till att enbart låna ut dem.

Björnparet Ya Ya och Le Le anlände till Memphis zoo 2003 med pompa och ståt. Sedan dess förnyades lånet ytterligare ett decennium 2013.

Men 2019 började människor uppmärksamma Ya Ya:s till synes försämrade tillstånd, något som Memphis zoo aktivt förnekade.

Kinesiska internetanvändare skapade hjälpaktioner för att försöka få hem pandan, andra följde hennes varje steg på zooets pandakameror.

Kineserna inte övertygade

USA beslutade i december förra året att pandorna skulle återlämnas 2023 när kontraktet går ut.

Le Le dog dock i februari av en plötslig hjärtsjukdom, vilket ytterligare stärkte misstankarna om vanvård. Kina skickade experter för att undersöka pandorna, och det visades sig att hanen hade dött av den anledningen och att honans håravfall – som fått henne att se sjuklig ut – berodde på en hudsjukdom.

Men många i Kina var inte övertygade och riktade sina protester mot den kinesiska organisationen ansvarig för pandalånen.

Ledningen försöker lugna

Kinas utrikesdepartement ställde sig i veckan på USA:s sida och sa att pandabjörnarna blev ”väl omhändertagna” av Memphis zoo och älskade av det amerikanska folket.

– Kina är villigt att fortsätta att samarbeta med andra partners, inklusive USA, för att bidra till bevarandet av utrotningshotade arter, lät det från departementets talespersonen Mao Ning på onsdagen. Men om uttalandet har övertygat Kinas invånare är en helt annan fråga.

Hör mer från Börje Ljunggren om problemet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.