Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Obehagligt” – Hör rysslandsexperten om Alexander Lukasjenkos kärnvapenuttalande.

Experten om Lukasjenkos kärnvapenuttalande: ”Obehagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Lukasjenko meddelade under måndagen att de tillsammans med Ryssland kommer att sätta in en gemensam militär styrka vid Belarus västra gräns. Han påpekade samtidigt att man kommer att vidta åtgärder vid händelse av att Polen placerar ut kärnvapen i landet.

– Det kan vara en eskalering genom att man från rysk sida placerar kärnvapen i Belarus. Det är obehagligt, säger Katarina Engberg, senior rådgivare vid SIEPS, i SVT Morgonstudion.

Enligt Katarina Engberg kan ett fördjupat samarbete mellan Ryssland och Belarus komma att innebära att det inleds en ny anfallsriktning norrifrån, precis som det såg ut i början av kriget.

– Nu håller Belarus på att dras in på ett mer aktivt sätt i den här krigföringen, säger hon samtidigt som hon understryker att det inte finns några garantier för att en belarusisk trupp skulle vara särskilt effektiv.

I klippet ovan: Katarina Engberg berättar mer om Putins sätt att vidga kriget med hjälp av Belarus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet