Experten Måns Nilsson förklarar hur minskade utsläpp under coronapandemin kommer påverka vårt klimat och miljö. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Experten om minskade utsläpp efter corona: ”Kortsiktiga effekter”

Uppdaterad
Publicerad

Nya satellitbilder från den europeiska rymdorganisationen ESA visar att utsläppen över Europa har minskat till följd av coronavirusets spridning. Men det är en kortsiktig effekt, menar Måns Nilsson, vd på Stockholm Environment Institute. 

– Det är inte så mycket att fira, säger han i SVT:s Morgonstudion. 

Från januari till mars har det giftiga moln av kväveoxid som legat över Europa minskat kraftigt. Liknande satellitbilder över Kina visar minskningar i utsläpp, vilket ger bättre luft och kan rädda liv. 

– Kväveoxid har ingen stor klimateffekt. Det är en lokal luftförorening som skapar problem för människors hälsa och framförallt växtlivet och jordbruket, säger Måns Nilsson.

Coronapandemin

Kortsiktiga effekter

Enligt världshälsoorganisationen WHO dör ungefär sju miljoner människor varje år av luftföroreningar. 

– Så det är en jättestor faktor som kortsiktigt blir bättre. 

Förklaringen till de minskade utsläppen är att fabriker och kolkraftverk stängt ner och att flygtrafik och biltrafik stannat av, enligt Måns Nilsson, vilket innebär att luften snabbt blir sämre igen när livet återgår till det normala. 

– Det är en kortsiktig effekt. Det är inte så mycket att fira.

Ändrade beteenden kan påverka

Måns Nilsson tror att den stora vinsten för miljö och klimat till följd av coronaviruset snarare kommer att vara våra förändrade beteenden. 

– Vi tvingas experimentera med nya sätt att jobba tillsammans, att ha möten online, distanskonferenser och att jobba hemifrån. Då minskar vi resandet och pendlandet. Det är något vi kan ta med oss när vi återgår till det normala livet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet