– För många är det här väldigt viktigt. Det är en exceptionell händelse att man attackerar själva kongressbyggnaden. Många ser det som en attack mot den amerikanska demokratin, säger Dag Blanck. Foto: SVT

Experten om riksrättsprocessen: ”Donald Trump kommer förmodligen bli frikänd”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump är den första amerikanska presidenten någonsin att ställas inför riksrätt två gånger. Nu inleds rättegången mot ex-presidenten som står åtalad för uppvigling till våld i samband med den dödliga stormningen av Capitolium i januari.

– Han kommer förmodligen bli frikänd från de här anklagelserna, precis som för ett år sedan, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

I dag startar den andra riksrättsprocessen mot Donald Trump i den amerikanska senaten. Rättegången mot ex-presidenten väntas starta med en debatt om huruvida åtalet är giligt.

Trump själv nekar till anklagelserna och menar att han inte har något att göra med demonstranternas försök till att stoppa den demokratiska processen tidigare i år. För en fällning krävs att 17 republikaner röstar med demokraterna, och mot Donald Trump, i senaten.

– För många är det här väldigt viktigt. Det är en exceptionell händelse att man attackerar själva kongressbyggnaden. Många ser det som en attack mot den amerikanska demokratin, säger Dag Blanck.

”Genuint upprörda”

Sannolikheten att 67 senatorer kommer att rösta för en fällning är liten, menar han.

– Han kommer förmodligen bli frikänd från de här anklagelserna, precis som för ett år sedan. Många republikaner är genuint upprörda över vad som hände. Men presidenten är så stark fortfarande, han har ett starkt grepp om det republikanska partiet, man är helt enkelt rädd för att gå emot honom på det här sättet.

Det råder delade meningar om hur konstitutionen ska tolkas i samband med åtalet. Många republikaner hävdar att en avgången president inte kan ställas inför riksrätt och att det egentligen inte handlar om själva händelsen, utan om giltigheten i processen.

– Det är det argumentet som kommer att framföras från de flesta republikaner, säger Dag Blanck.

”Räcker inte för att vinna ett val”

Kan riksrätten gynna Donald Trump?

– Den kommer gynna honom hos hans lojala anhängare. De kommer se det här som ett ytterligare exempel på att han är förföljd. Han har talat om häxjakt hela tiden, att de är efter honom. Men den basen räcker inte för att vinna ett val, så det kan också slå tillbaka mot de väljare som står lite mer i mitten och tyckte att det här var fruktansvärt, säger Dag Blanck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.