Experten: Finns risk för krig om ingen reagerar

Uppdaterad
Publicerad

En oro för en ny etnisk konflikt råder i Bosnien-Hercegovina. Röster har höjts om att omvärlden och EU bör vidta åtgärder för att stabilisera situationen. Enligt Balkanexperten Sanimir Resić finns det flera saker EU kan göra.

– Om situationen fortgår och man inte reagerar så finns en risk att det leder till väpnad konflikt, säger han.

På onsdagen varnade OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, för att den upptrappade retoriken i Bosnien-Hercegovina ökar antalet våldincidenter, destabiliserar landet och riskerar bidra till en svårstoppad våldsspiral.

Den uppblossade konflikten handlar om att Republika Srpska, den bosnienserbiska delen av landet, beslutat om ökat självstyre. Nya lagar har öppnat möjligheten för att skapa en egen bosnienserbisk armé och separata statliga institutioner inom viktiga områden.

Läs mer: Bosniensvenskar: ”Vi vill inte ha en upprepning av 90-talet”

Detta har skapat en rädsla för att staten ska kollapsa och för att en ny etnisk konflikt liknande den under Balkankriget ska uppstå.

Experten: Tre möjligheter för EU

Enligt Sanimir Resić, expert på Balkan och historiker vid Lunds universitet, finns det för EU risker både med att handla med kraft och att inta en mer passiv roll.

Han ser dock tre möjliga alternativ för EU:

– Det första är sanktioner. Så sent som idag höll man tillbaka 125 miljoner euro som man beslutat att Bosnien skulle få i pandemistöd. Det negativa är det drabbar hela Bosnien, inte bara utbrytardelen, säger han.

– En annan sak man kan göra är att pressa Serbien. De är en nyckelspelare och ett ansökarland till EU. Man skulle kunna pressa ledningen där att hålla ordningen. Vill man vara med i EU så är man skyldiga att göra något åt det, då Republika Srpska planerar att bli en del av Serbien.

En annat, mer riskabelt, alternativ skulle kunna vara en ökad väpnad närvaro i landet, enligt Sanimir Resić.

– Slutligen skulle man kunna, i ett läge där man inte får stopp på detta, placera ytterligare trupper från EU.

– Det är lätt att kapa Republika serbska i två delar och isolera den viktiga delen med huvudstaden. Men samtidigt ska man komma ihåg att det kan verka provocerande och bidra till en ökad eskalering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.