Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var Ryssland ryckt fram i nordöstra Ukraina senaste tiden och hör Johan Norberg, militäranalytiker FOI analysera läget. Foto: SVT

Experten: Rysslands framsteg i Charkiv ska inte överdrivas

Publicerad

Ryssland närmar sig Charkiv men betydelsen av framryckningen mot den Ukrainska staden ska inte överdrivas, anser Johan Norberg militäranalytiker FOI.

– Det blir väldigt mycket en ”bild” av en rysk framryckning och anfall, men som inte är så stort, säger han.

Rysslands erövringar i Charkivregionen de senaste veckorna är sett till Ukrainas storlek relativt små rent ytmässigt, enligt Norberg.

– Det som förmodligen oroar Ukraina är att intrånget sker i ett område där Ryssland inte varit på länge, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Kriget i Ukraina

Tre teorier om Charkivoffensiven

Det finns tre huvudspår i spekulationerna kring Rysslands strategi Charkivområdet.

Ryssland kan tänkas vilja skapa en buffertzon för att försvåra ukrainska anfall in i Ryssland. Det är något som Rysslands president själv sa under fredagseftermiddagen. Det som talar emot den teorin är dock att Ryssland har flera luckor kvar för att uppnå en sådan zon.

Ryssland kan också tänkas vilja ta terräng inför ett kommande anfall, men det kan även handla om att ”kraftsplittra” Ukraina.

– Den ryska huvudansträngningen är fortfarande i Donbas, alltså längre söderut. Nu tvingas Ukraina dra styrkor norr ut och bli svagare i söder, säger Norberg.

Eldrörsartilleri svårt i stadsmiljö

Vladimir Putin sa under fredagen att det inte ingår i Rysslands plan att kontroll över Charkiv. Staden har dock varit hårt utsatt under hela det ryska angreppskriget.

– Det som skulle vara extra jobbigt för Charkiv är om ryssarna får fram eldrörsartilleri för då kan man skjuta mycket mer, säger Norberg.

Men eldrörsartilleri har begränsningar.

– Det svårt att skjuta artilleri mot en stad. En stad består av betong och sten – man har alltså bra skydd.

”Ryssland knaprar sig fram”

Takten i det ryska närmandet är dessutom relativt långsam, säger Norberg.

– Jag brukar säga Ryssland är ett hungrigt imperium som ständigt vill ha mer. Nu håller man på och knaprar sig fram.

Det kommer inte att bli något avgörande i kriget just nu, tror Norberg.

– Båda sidor skulle behöva mobilisera mycket mer för att kunna avgöra. Ukraina måste fortsätta få stöd från väst, det är fullkomligt avgörande vad vi i väst gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet