Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så fungerar ”Metbar 1” – se Hamas bilder på luftvärnssystemet i klippet. Foto: Hamas/Reuters/SVT

Experten om Hamas luftvärn: Som hämtat från andra världskriget – fast sämre

Uppdaterad
Publicerad

Under de första dagarna av krig har raketer och robotar haglat över såväl Israel som Gaza. I en video som publicerats av Hamas visar terrororganisationen upp vad som uppges vara ett nytt luftvärnssystem – men experten Andreas Hörnedal är skeptisk.

– Det är säkert avsett som ett luftvärnssystem, men sen är frågan om det går att skjuta ned något med det, säger han.

Med luftvärnssystem menas vapen ämnade att skjuta ned inkommande hot från luften. Det handlar ofta om målsökande robotar som jagar till exempel drönare, raketer eller andra robotar för att skjuta ned dem innan de når sitt mål.

Det luftvärnssystem som Hamas Al-Qassam-brigader säger sig använda, kallat ”Metbar 1”, tycks dock vara desto mindre sofistikerat. Efter att ha sett bilder på systemet konstaterar Andreas Hörnedal, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), att det som Hamas använder är vanliga artilleriraketer avfyrade från vad som sannolikt är hemmabyggda ramper.

Krig mellan Israel och Hamas

– Det här är som andra världskrigets luftvärn, fast sämre förmodligen i den effekt som man kan få ut av det, säger han.

Att Hamas väljer att visa upp systemet ska ses i ljuset av att organisationen har propagandamässiga poänger att vinna på att framstå som välutrustad och organiserad, menar Hörnedal.

Flygbomber ger större effekt

Avsaknaden av ett ordentligt luftvärn skulle kunna vara en del av förklaringen till varför förstörelsen i Gaza tycks vara så stor sedan Israel inlett motattacker mot Hamas. Ytterligare en förklaring ligger i angreppssättet, enligt Hörnedal.

– Eftersom Israel släpper bomber från flygplan har de dels större effekt än vad Hamas artilleriraketer har. Sedan har man då också fördelen att man har en bra kameravy. Israel kan ta bilder till sitt informationskrig som ser ”imponerande” ut, om man så vill.

Hur fungerar ”Metbar 1” och hur skiljer det sig från Israels motsvarighet? Hör Andreas Hörnedal förklara i klippet ovan.

Läs mer om kriget mellan Hamas och Israel här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet