Rabies kan vara dödlig– undvik kontakt med djur på resan, råder Folkhälsomyndighetens expert. Foto: Bernat Armangue, TT

Experten svarar: Rabies väldigt ovanligt – men klappa aldrig djur utomlands

Uppdaterad
Publicerad

En norsk kvinna dog av rabies efter att ha blivit biten av en valp hon försökt rädda under en resa till Filippinerna. Rabiesviruset är dödligt om man inte får vaccin eller blir behandlad efteråt, men samtidigt är det en ovanlig sjukdom. SVT ringde upp biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten vid Folkhälsomyndigheten för att reda ut hur orolig man egentligen bör vara för rabies.

Hur många svenskar har drabbats?

– Det har varit två fall de senaste 40 åren, så det är extremt ovanligt.

Bör man vaccinera sig inför utlandsresan?

– Vi rekommenderar bara personer som ska vistas länge i ett rabiesdrabbat land med dålig tillgång till sjukvård, att vaccinera sig. Sjukdomen är så pass ovanlig att det går att undvika genom att inte ha kontakt med djur. Dessutom finns det ett fönster, en tid efter att man smittats, då man kan få behandling med vaccin och immunglobin som stoppar sjukdomen. 

Foto: SVT Grafik

Hur lång tid efter det att man blivit smittad måste man få sjukvård?

– Ofta kan det ta ett par månader innan sjukdomen bryter ut, men man kan också ha otur. Om bettet har tagit i en vävnad med många nerver kan sjukdomen bryta ut snabbare. Därför bör man uppsöka sjukvård, senast inom två dygn, om man fått ett djurbett eller blivit slickad på ett sår eller i ögon näsa eller mun i länder där rabies förekommer. Det kan man tänka på även om det händer här i Sverige eftersom det finns risk för att få allvarliga infektioner efter djurbett.

Finns rabies i Sverige?

– Vi har ingen rabies bland marklevande djur i Sverige. Däremot finns det sannolikt en variant av rabiessjukdom bland fladdermöss, men vi har ännu så länge inte haft ett enda sjukdomsfall där någon har blivit biten av en fladdermus.

– Men vi är ständigt observanta på att illegalt importerade hundar kan bära med sig smittan.

Anders Wallensten.

Smittas rabies enbart genom att man blir biten?

– Man kan drabbas också genom att en smittad hund, katt eller annat smittat djur, slickar på ett öppet sår eller på slemhinnor i munnen, i näsan eller i ögat.

Om det är så ovanligt, ska vi bry oss?

– Det är jätteviktigt att folk kommer ihåg att rabies finns, så att man helt undviker kontakt med djur när man är utomlands. Det är viktigt att lära sina barn att aldrig klappa eller kela med djur på utlandsresan. Dessutom ska man alltid kontakta sjukvården om man tror att man blivit utsatt för en risk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer