Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/AP

Experten om explosionerna på Krim: ”Ukraina har skäl att förneka”

Uppdaterad
Publicerad

Ett klipp i sociala medier visar två kraftiga explosioner samtidigt på en rysk militärflygbas på Krim.

– Ukraina har skäl att förneka den här attacken eftersom de inte vill eskalera kriget, säger Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

På tisdagen kom uppgifter om en rad explosioner på en rysk militärflygbas på Krim. En person dog och fem skadades i explosionerna, uppger Krimhalvöns hälsodepartement. Enligt Ryssland orsakades de inte av en attack utan av en olyckshändelse i ett ammunitionsförråd.

”Ukrainas försvarsdepartement känner inte till orsaken till elden, men vill ännu en gång påminna om de säkerhetsregler och det förbud som finns när det gäller att röka på platser man inte känner till”, svarade Ukrainas regering hånfullt i en kommentar.

”Ukraina har skäl att neka”

En källa inom Ukrainas militär sa på tisdagen till The New York Times att ukrainska styrkor låg bakom explosionerna – och videoklipp på sociala medier visar hur två separata explosioner inträffar exakt samtidigt. 

– Om det nu stämmer är det svårt att tänka att det här var en olycka, säger Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, om videoklippen.

Även om Ukraina skulle ligga bakom explosionerna tror Käihkö inte att det kommer ett officiellt erkännande. Tidigare har Ryssland hotat Ukraina om de skulle anfalla Krim och Ukraina har skäl att förneka attacken eftersom de inte vill eskalera kriget, säger han.

– Samtidigt vet ryssarna också, om det nu är Ukraina som ligger bakom det här, att ukrainarna har den här förmågan och måste reagera därefter.

Politiska och militära effekter

På onsdagen uppgav Ukrainas flygvapen att nio ryska stridsflyg förstördes i explosionerna. Enligt Ryssland har inga stridsflyg förstört. Ilmari Kaihkö påpekar att det är viktigt med källkritik i krig: Ukraina har skäl att överdriva och Ryssland att neka. Om uppgifterna stämmer är det allvarligt för Ryssland, säger han.

– För Ukraina blir den militära effekten att försöka minska den ryska förmågan att fortsätta anfalla Ukraina. Men sen finns det också en större, politisk, effekt: att visa ryssarna att de har förmågan att påverka ryska mål långt bakom frontlinjerna. Det är något som de inte har visat tidigare.

På onsdagen, dagen efter explosionen, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett tv-sänt tal att kriget i Ukraina började med Krim – och måste sluta med dess befrielse.

– Krim tillhör Ukraina, och vi kommer aldrig att överge det, sa Zelenskkyj i talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.