Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lars van Dassen om hur säkerheten kan påverkas om rysk personal evakueras i klippet. Foto: Sergei Ilnitsky/EPA/TT

Spänt läge vid kärnkraftverket: ”Risk för radioaktivt utsläpp”

Publicerad

Läget vid det ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja blir allt osäkrare. Det internationella atomenergiorganet IAEA varnar nu för risken för en olycka.

Kärnkraftverket, ett av världens största, ligger precis vid den södra frontlinjen i Ukraina. Ryssland genomför nu stor förflyttning av människor i området, som en förberedelse för väntade strider.

Lars Van Dassen är chef på World Institute for Nuclear Security i Wien arbetar med att utvecka kärnkraftssäkerhet globalt. Han tycker att det råder en mycket osäker situation just nu. Ukraina anklagade nyligen Ryssland för att förvara militär utrustning och sprängmedel vid kärnkraftverket, något som tillbakavisas från ryskt håll.

Kriget i Ukraina

– Den mest uppenbara risken är radioaktivt utsläpp efter att explosiva ämnen används inne i anläggningen, säger Lars van Dassen.

Evakuerar rysk personal

Efter ockupationen förra året kom rysk personal till kärnkraftverket, men ukrainsk personal behövs fortfarande för själva driften.

Kärnkraftverket är uppdaterat med västerländsk teknologi och ryssarna har inte den kompetens som behövs för att sköta det. Nu ska den ryska personalen evakueras. Men vad det innebär är oklart.

– Är det för att man vill använda de explosiva ämnen man lagrat? frågar sig van Dassen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet