Expertens tre slutsatser efter försvaret av Trump

Publicerad

Demokraterna försöker göra Donald Trump politiskt omöjlig och en spricka har skapats i det republikanska partiet. Den förre presidenten kommer förmodligen inte att fällas i riksrätt men fler republikaner än någonsin tar avstånd från Trump, enligt Jan Hallenberg, USA-expert på Utrikespolitiska institutet.

Försvaret av den förre presidenten ställd inför riksrätt fokuserar på yttrandefrihet. Donald Trump är inte ansvarig för stormningen av Capitolium i januari, menar advokaterna och kallar åtalet för ”en orättvis och okonstitutionell handling driven av politisk hämnd”.

USA-kännaren Jan Hallenberg tror inte att demokraterna kommer att lyckas övertyga tillräckligt många republikanska senatorer för att fälla Trump, även om försvarets argument är svaga.

– Men vi måste tänka på att de republikanska senatorerna vill hitta ytterligare argument för att fria Trump, och det tror jag att de har fått, säger han.

Spricka i republikanska partiet

I en intervju med tidningen Politico tog republikanen och tidigare FN-ambassadören Nikki Haley nyligen avstånd från Donald Trump. Det visar tydligt att en spricka har uppstått i det republikanska partiet, menar Jan Hallenberg.

– En del tror att Trump kommer att bli martyr, det tror inte jag. Jag tror att han successivt tappar inflytande. Att Nikki Haley tar avstånd från Trump så tydligt är ett tecken på att det finns en öppning i det republikanska partiet för en presidentkandidat som inte är hundra procent lojal mot honom. Det är en möjlig följd av det här.

”Viss demokratisk framgång”

En dom i riksrätten väntas komma under lördagen. Trots en icke fällande dom tror Jan Hallenberg att demokraternas huvudsyfte är att göra det omöjligt för Donald Trump att bli president igen.

– Det är fler republikaner än någonsin tidigare som kommer att rösta för fällning. På så sätt är det en viss framgång för demokraterna, säger han.

En fällande dom kräver två tredjedelar av de 100 rösterna i senaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.