Muhammad Fazlhashemi, professor i muslimsk idéhistoria och Jan Hjärpe, professor i islamologi Foto: Scanpix/SVT

Experter: Därför kränker filmen muslimerna

Uppdaterad
Publicerad

En sexistisk bedragare, våldsverkare och pedofil. Så framställs profeten Muhammed i filmen ”Innocence of muslims”. Nu råder upprorsstämning i flera arabländer och amerikanska ambassader attackeras.

-När extrema grupper utnyttjar människors djupa misstro mot väst kan till och med en skitfilm få stora konsekvenser, säger Muhammad Fazlhashemi, som är professor i muslimsk idéhistoria vid Umeå universitet.

Vanligt i historien
Filmen ”Innocence of muslims” finns att se på internet och har skapat oro på flera håll i arabvärlden de senaste dagarna. Filmen, som är amatörmässigt producerad, framställer profeten Muhammed på ett sätt som anses mycket kränkande bland muslimer. Men det är knappast första gången i historien, säger Muhammad Fazlhashemi.

-Den här typen av nidbilder av Muhammed är inget nytt. Redan på 600-talet och senare under korstågen kom dessa anklagelser från judiska och kristna företrädare. Det som är nytt den här gången är att profeten Muhammed framställs som homosexuell.

”Dubbla budskap”
Även om angrepp mot islam varit vanliga genom åren skapar de fortfarande stor upprördhet. Till det finns flera förklaringar, hävdar experter som SVT har talat med.

-När sådana här saker händer upplever många muslimer att västvärlden talar med dubbla tungor. Å ena sidan talar man sig varm för demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Å andra sidan samarbetar många västregeringar med diktaturer så som Saudiarabien och Egypten före den arabiska våren. Det blir dubbla budskap, säger Muhammad Fazlhashemi.

Utlopp för känslor
Islamologen Jan Hjärpe anser att den största upprördheten över upplevda kränkningar sker i länder med stora sociala problem och där osäkerheten är stor över vem som har makten. Så ser det i nuläget ut i många länder som nyligen varit med om den arabiska våren.

-När människor känner sig maktlösa och inte riktigt vet vart man ska rikta sin ilska kan en film som ”Innocence of muslims” bli ett enkelt sätt att få utlopp för känslor, säger han.

Muhammad Fazlhashemi anser också att extrema islamistiska grupper utnyttjar smädelser mot islam för egna syften.

– Jag tror att al Qaida i hemlighet applåderar en sådan här film eftersom de kan använda den som bevis i sin egen kamp.

Högerextremister
Nidbilderna av profeten Muhammed och av islam används i dag företrädesvis av högerextrema och antimuslimska grupper och partier. Men vem som står bakom ”Innocence of muslims” kan man i nuläget bara spekulera om. Enligt den amerikanska tv-kanalen ABC tydde uppgifter i går på att filmens producent heter Sam Bacile. I dag lutar dock mycket åt att det är en pseudonym.

Spåren pekar mot att antimuslimska extrema kristna grupper i USA ligger bakom filmen. Den kristne kopten Morris Sadek har erkänt för nyhetsbyrån AP att han gjort propaganda för filmen och spridit den på internet. Sadek är en tongivande antimuslim, född i Egypten, där den koptiska minoriteten har utsatts för förföljelse.  En annan kopt från Los Angeles-regionen uppger att han är ansvarig för planering och produktion av filmen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protester mot anti-islamfilm

Mer i ämnet