Pandemin kan pågå i upp till två år, enligt en grupp experter. Foto: Rodrigo Abd, AP / TT

Experter: Pandemin kan pågå i upp till två år

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin kommer troligtvis pågå i upp till två års tid, visar en amerikansk rapport. Enligt Anders Tegnell stämmer det att smittan kan stanna länge i befolkningen.

Pandemin kommer inte vara under kontroll förrän ungefär två tredjedelar av världens befolkning är immuna, och den kommer troligtvis pågå i upp till två års tid.

Det skriver en grupp experter i en rapport från University of Minnesota i USA, enligt Bloomberg.

Tegnell: Vi kommer ha viruset länge

Enligt Anders Tegnell kan viruset stanna länge i befolkningen, men om pandemin kommer fortsätta under två år beror enligt honom på vad man menar med att den ”pågår”.

– Vi kommer förmodligen ha det en lång tid framöver, om vi någonsin blir av med det. Det som på något sätt kan hindra det är om vi får fram ett vaccin, säger Anders Tegnell till SVT Nyheter.

– Men de här stora omfattande spridningstalen som vi ser nu, förväntar jag mig att successivt kommer minska.

Kan komma i flera vågor

På grund av virusets förmåga att spridas från personer som uppfattas som symptomfria, kan viruset vara extra svårt att kontrollera, menar experterna bakom rapporten. Enligt författarna kan man nämligen vara som mest smittsam innan symptomen blir uppenbara.

Vidare skriver författarna att vi kan behöva vara förberedda på att smittan kommer att komma i flera vågor, även efter 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet