Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kommer hända efter det fyra dagar långa eldupphör som Israel och Hamas har kommit överens om? SVT har pratat med tre experter på konflikten i Mellanöstern som berättar var de tror om framtiden för den blodiga konflikten. Foto: Reuters/SVT

Experternas prognos om det tillfälliga eldupphöret i Gaza: ”Israels mål kan bara uppnås genom krig”

Uppdaterad
Publicerad

Israel och terrororganisationen Hamas har kommit överens om ett fyra dagar långt, tillfälligt eldupphör. Vad som kommer ske därefter är höljt i dunkel.

– Israels mål att slå ut Hamas militära och politiska kapacitet kan bara uppnås genom krig, säger statsvetaren Lisa Strömbom.

Enligt avtalet som Israel och Hamas kom överens om efter ett långt möte natten mot onsdagen svensk tid ska terrororganisationen släppa ett 50-tal gisslan i utbyte omkring 150 palestinska fångar. Israel förväntar sig att de första gisslan som släpps kan lämna Gazaremsan tidigast under fredagen.

Anders Persson, statsvetare och Mellanösternexpert, anser att det finns en tydlig vinnare i överenskommelsen sett utifrån de delar som är kända.

Krig mellan Israel och Hamas

– Det är ingen tvekan om att det är en fördelaktig deal för Israel. Nu kan Israel få hem ytterligare 20 procent av gisslan. Det är lite mer oklart vad Hamas får ut av det här, säger han i SVT:s Morgonstudion.

”Ytterligare fångutväxling”

Under onsdagen rapporterade nyhetsbyrån Reuters, med hänvisning till palestinska källor, att parterna kommit överens om att genomföra ytterligare en fångutväxling senare i november. Precis som den första överenskommelsen uppges den gälla 50 personer som hålls av terrororganisationen Hamas och 150 palestinier som hålls fängslade av Israel.

”Dålig deal för Hamas”

Utöver detta ska även omkring 200 lastbilar med förnödenheter släppas in i Gaza.

– De förnödenheter som kommer in i Gaza motsvarar ungefär tre dagars behov, så det är väldigt lite. Från Hamas sida är det en påfallande dålig deal och en betydligt sämre än vad Hamas brukar förhandla till sig, säger Anders Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet