Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här exploderar det på den populära shoppinggatan i Istanbul. Foto: Twitter/Reuters

Misstänkt terrordåd i Istanbul – minst sex döda

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig explosion skakade paradgatan Istiklal i centrala Istanbul på söndagseftermiddagen. Minst 6 personer har avlidit och 81 skadats. Turkiets president Erdogan kallar explosionen för en ”lömsk attack” och vicepresident Oktay säger att det antagligen rör sig om ett terrordåd. 

Explosionen inträffade 16:20 lokal tid (14:20 svensk tid) nära Taksimtorget i hjärtat av Istanbul och ska ha hörts över ett stort område.

Bilder som spreds på sociala medier efter explosionen visade flera kroppar som låg livlösa på marken. Andra bilder visade hur människor sprang i panik i samband med den höga smällen. På vissa bilder kunde man även se hur ett eldklot reste sig upp längre ner på Istiklal-gatan. Av bilderna framkommer att det var många människor som rörde sig i området vid tillfället.

President Recep Tayyip Erdogan säger att en bomb exploderat och att de ansvariga för ”den lömska attacken” kommer att straffas. Han kallar inte explosionen för en terrorattack men säger att det ”luktar terror”.

Senare på kvällen uttalade sig Turkiets vicepresident Fuat Oktay om händelsen och han var mer tydlig.

– Vi anser att det är ett terrordåd som inträffat och vi tror att det var en kvinna som utlöste bomben.

Istanbuls hjärta

– Gågatan Istiklal är Istanbuls hjärta med många butiker och caféer liksom diplomatiska byggnader. Jag bor själv i närheten och där brukar det vara mycket folkliv. Skulle det vara ett terrordåd så sker det på en väldigt symbolisk plats. Men det är bara spekulationer, inte bekräftat, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén i SVT:s direktsändning.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) skriver på Twitter att han sänder sina kondoleanser till det turkiska folket och Istanbulborna med anledning av den förfärliga explosionen som skedde i Istanbul under eftermiddagen.

Turkiet skakades av en serie dödliga bombdåd mellan 2015 och 2017, utförda av terrorgruppen IS och av Turkiet förbjudna kurdiska grupper.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Turkiets president Recep Tayyip Erdogan om explosionen i centrala Instanbul. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.